• Головна
  • Вибори у Туреччині: злість Кемаля, заява Ердогана та реакція Зеленського
08:30, 29 травня 2023 р.

Вибори у Туреччині: злість Кемаля, заява Ердогана та реакція Зеленського

Вибори у Туреччині: злість Кемаля, заява Ердогана та реакція Зеленського

28 травня в Туреччині відбувалось голосування на другому турі президентських виборів. Після відкриття 99,43% виборчих урн Ердоган набирає 52,14% голосів. Його суперник Кемаль Киличдароглу набрав 47,86% голосів. Різниця між ними - як мінімум, понад два мільйони голосів.

Про це повідомляє сайт 056.

Як пише видання Aljazeera, своєю чергою Кемаль заявив, що продовжить боротьбу за демократію, а виборчий процес назвав "найбільш несправедливим" за останні роки.

"Ми продовжуватимемо бути в авангарді цієї боротьби, поки в нашій країні не прийде справжня демократія", - підкреслив Киличдароглу.

Але Ердоган у промові заявив, що на виборах перемогла саме демократія, тому не варто вдаватись до пошуку причин для дебатів, адже краще об’єднатися навколо національних цілей та мрій.

"Наша демократія є переможцем... Усі 85 мільйонів людей виграли. Відповідно до відповідальності, покладеної на нас нашою нацією, ми не гніваємось ні на кого. Тепер настав час відкласти всі дебати та конфлікти щодо передвиборчого періоду та об’єднатися навколо наших національних цілей та національних мрій", - сказав Ердоган.

Тисячі громадян прийшли послухати новообраного президента до офісу керівної Партії справедливості та розвитку.

Ердоган наголосив, що багато зусиль було направлено на служіння та окремі зусилля у відновленні після землетрусів, протидію інфляції, економічні ситуації та іншим питаннях.

Президент України Володимир Зеленський привітав свого колегу Реджепа Таїпа Ердогана з перемогою на виборах президента. Він написав, що Україна розраховує на подальше зміцнення стратегічного партнерства на благо обох країн, а також на посилення взаємодії для безпеки й стабільності Європи.

Як нагадує видання , 69-річний Ердоган править країною протягом двох десятиліть.

Ердоган при владі у Туреччини вже понад 20 років. У  2003-2014 роках він був прем'єром, а згодом президентом. Після провалу держперевороту у 2016 році, Ердоган провів конституційну реформу, яка перетворила Туреччину на президентську республіку.

"Ердоган став першим обраним народом, а не парламентом, президентом", – зазначили в DW.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...