• Головна
  • Продовження мобілізації: кого призвуть та як можуть вручати повістки
13:30, 4 травня 2023 р.

Продовження мобілізації: кого призвуть та як можуть вручати повістки

Продовження мобілізації: кого призвуть та як можуть вручати повістки

В Україні продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію до 18 серпня. Це означає, що чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, вони можуть бути призвані повісткою в будь-якому публічному місці.

Про це повідомляє сайт 056.

Кого можуть мобілізувати у травні

Загальна мобілізація ― це процес оперативного поповнення бойових резервів, і в Україні під час воєнного стану всі ресурси направляються на оборону. Насамперед призивають чоловіків із бойовим досвідом, а потім, вже тих, хто потрібні для відповідних спеціальностей.

До лав Сил оборони у травні мобілізують такі категорії чоловіків:

  • придатних за станом здоров’я з військовим досвідом;
  • придатних за станом здоров’я чоловіків від 28 до 60 років без досвіду служби;
  • обмежено придатних під час воєнного стану і непридатних у мирний час чоловіків від 28 до 60 років;
  • знятих та виключених з військового обліку чоловіків від 18 до 60 років, визнаних придатними або обмежено придатними під час воєнного стану, які не мають відстрочки або не здійснили тяжкий злочин;
  • осіб з інвалідністю та чоловіків, які мають відстрочку за сімейним станом ― тільки добровільно і за місцем проживання.

Чоловіки призовного віку від 18 до 27 років та жінки не можуть бути примусово мобілізовані, якщо вже не проходили строкову службу (службу за контрактом ― для жінок). Проте вони можуть добровільно підписати контракт із підрозділами Сил оборони України.

Де та хто має право вручати повістки

Повістки можуть вручати у публічних місцях або адресно. Законодавством не встановлено місце, в якому можуть вручити повістку.

1 квітня 2023 року прийнята Постанова КМУ № 318, яка внесла зміни до "Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки щодо вручення повісток". Відповідно до неї, уповноважені працівники територіальних центрів комплектування можуть видавати повістки незалежно від місця реєстрації.

Вручення повісток здійснюють уповноважені особи: представники органів місцевого самоврядування; керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності; представники закладів освіти; посадові особи районного(міського) ТЦК.

Громадяни мають право перевіряти документи уповноважених осіб перед вручення повісток. Співробітники ТЦК, та представники органів місцевого самоврядування повинні мати про собі службове посвідчення, яке доводить місце їх роботи. Усі, хто вручає повістки також повинні мати при собі розпорядження голови ТЦК зі своїми іменами про те, що вони мають право видавати повістки.

Законність вручення повісток через родичів та месенджери

Повістка вважається врученою, якщо вона заповнена персональними даними особи, яку викликають у військкомат, та якщо військовозобов'язаний особисто її підписав.

Також повістка є законно врученою, якщо її отримав хтось із родичів, якому виповнилося 18 років та який мешкає разом з військовозобов'язаним. Її можуть вручити батькам особи, якій виповнилося 18 років та яка підлягає військовій службі, у випадку, якщо вони проживають разом.

Втім, якщо військовозобов'язаний живе окремо від батьків, але прописаний у за місцем їхнього проживання, тоді вручити повістку через родича неможливо. Лише, якщо достеменно відомо, що особа там мешкає постійно.

Неналежно врученою, вважається повістка, яку відправили поштою чи у вайбер. А також виклики до ТЦК телефоном чи через смс не зобов'язують чоловіка йти у військкомат.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні обіцяють удосконалити мобілізацію та притягнути до відповідальності порушників.

Вже запроваджено електронний реєстр військовозобов'язаних і призовників.

Також ми повідомляли, кому точно не зможуть вручити повістку на вулиці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #мобілізація в Україні
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...