• Головна
  • Чи здорожчає гречка в Україні: експерти зробили прогноз
10:30, 25 квітня 2023 р.

Чи здорожчає гречка в Україні: експерти зробили прогноз

Чи здорожчає гречка в Україні: експерти зробили прогноз

Влітку минулого року ціна на гречку побила історичний рекорд і досягла майже 100 грн. На сьогоднішні кілограм цієї крупи в середньому коштує 50 грн. Подібних коливань експерти Української спілки промисловців і підприємців (УСПП) не прогнозують. Вони вважають, що її вартість не змінюватиметься до кінця року, і залежатиме від попиту та курсу валют.

Про це повідомляє сайт 056.

За словами фахівців, саме фіскальна та монетарна політика впливатимуть на коливання цін на гречку та інші продукти. При цьому не виключено, що вартість гречки може надалі знизитися ще на 10-15%.

Для порівняння, на початку січня 2023 року середня вартість гречки становила 69,40 грн/кг, на початку квітня кілограм в середньому коштував 57 грн, а станом на 24 квітня – 50,43 грн за кг. При цьому у різних торгових мережах цінники відрізняються.

Тенденція до здешевлення гречки спостерігається восьмий місяць поспіль. Востаннє зростання ціни фіксували у серпні 2022 року. Тоді вартість крупи підскочила з 91,7 до 92,73 грн/кг.

У цьому році аграрії збільшили посівні площі під цю культуру, відповідно очікується більший урожай, що дасть підстави залишити цінники на гречку стабільними. Збільшення посівних площ вдалося за рахунок того, що у трьох областях України завершилося пріоритетне гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель, де сіють переважно гречку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #гречка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...