• Головна
  • «Священна війна» роспропаганди руками мусульман
16:30, 31 березня 2023 р.

«Священна війна» роспропаганди руками мусульман

«Священна війна» роспропаганди руками мусульман

За 400 днів повномасштабного спротиву Центр протидії дезінформації все частіше знаходить дезінформаційні кампанії росіян, які розраховані на тривалий час, мають певну популярність і вплив на населення. 

В Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували як роспропаганда діє руками мусульман, передає редакція. 

Недавній фейк росіян щодо обстрілу українськими військовими машини, в якій знаходилася жінка з дитиною, сколихнув медіапростір, але після його розкриття всі досить швидко про нього забули. Фахівці ЦПД проаналізували це відео та виявили, що така «робота» з’явилася у ворожих медіа не випадково і є складовою масштабної кампанії рф, мета якої — розпалювання міжрелігійної ворожнечі та демонізація України в очах мусульман. 

Детальніше про фейк:

27.03.2023 о 13:31 у російському Telegram-каналі «Два майора» було опубліковане відео з відеореєстратора від 24.03.2023, що супроводжувалося текстом наступного змісту (далі — мовою оригіналу): 

«…ВСУшники назвали мусульманку с ребенком “свиньей” за обгон воинской колонны»

В сети распространяется видео, как 24 марта 2023 г. в прифронтовой зоне солдаты ВСУ остановили проезжавший мимо их колонны автомобиль, в котором находились женщина и ребенок.

«Священна війна» роспропаганди руками мусульман, фото-1

Украинский военнослужащий в грубой форме предъявил женщине претензии за «нарушение ПДД» (видимо, его возмутил обгон воинской колонны). После изучения документов он потребовал разговаривать на украинском языке.

Увидев, что женщина, судя по установочным данным, мусульманка и разговаривает на русском языке, намеренно стал называть её свиньёй.

После того, как она попросила не оскорблять ее, военнослужащий зачем-то выстрелил несколько раз вблизи автомобиля с гражданскими. 

Идеология, продвигаемся нацистскими батальонами во все воинские формирования Украины крайне проста: одна нация, одна вера, один язык. Все как у третьего рейха, ничего нового. Очень подходит для ограниченных солдат противника, которые и понятия не имеют, что 24 марта был первый день священного для мусульман месяца Рамадан.

Цей відеоматеріал почав швидко розповсюджуватися в російських і проросійських Telegram-каналах та ЗМІ з акцентом на терор російськомовного населення. Саме в цьому ключі фейк набрав резонансу, а маніпуляції щодо ненависті до мусульман зникли.

Чому росіяни вирішили зачепити саме мусульман? 

Не маючи змоги отримати перевагу на полі бою, кремль вирішив підвищити мобілізацію рф саме за рахунок мусульман. Це стара як світ методика відбору нацменшин, які йдуть на «м’ясо», а згодом як добриво для українського чорнозему. 

Раніше Центр досліджував питання участі росіян у війні проти України, і виявилося, що найбільше постраждали саме нацменшини. Регіонами-лідерами за кількістю загиблих військових на тисячу населення є Північна Осетія, Бурятія, Тива, Дагестан, Інгушетія, Чукотка та Поволжя. 

російське командування навмисно відправляє на передову солдатів «неросійської» зовнішності, щоб підкреслити формальне виправдання нападу на Україну під гаслом «багатонаціональний народ рф бореться з фашизмом», але фактично кремль «кидає у пекло» вихідців із найвіддаленіших частин країни, щоб не провокувати антивоєнні протести у великих російськомовних містах.

Участь у війні проти України представників російських республік є черговим нагадуванням закріплення за ними своєї «другосортності» у сучасній росії.

Другим і не менш важливим фактором стала дата початку великого релігійного свята мусульман — Рамадан. Перед цим роспроспагандисти отримали методички, в яких вказано, що вони за допомогою фейків і дезінформаційних кампаній повинні розпалити міжрелігійний конфлікт українців з мусульманами, який має перерости в релігійну війну. 

Ключові наративи, які просуваються ворожими ЗМІ: «Україна – безбожна/сатаністська держава», «Україна не поважає мусульман та іслам», «росія — друг мусульман і захищає ісламські цінності», «Мусульмани світу мають боротися з безбожною Україною пліч-о-пліч з росією». 

Варто визнати, що наймасштабнішою і найуспішнішою провокацією ворога стала відеопостановка, де нібито українські військовослужбовці використовують священну книгу мусульман – Коран як дощечку для нарізання сала.

«Священна війна» роспропаганди руками мусульман, фото-2

Цей фейк набрав понад 10 мільйонів переглядів і викликав бурю емоцій серед представників мусульманського світу. 

Відео було опубліковане 15.03.2023, що не випадково, адже цей день вважається міжнародним днем боротьби з ісламофобією. 

Після появи відео про використання священної книги мусульман для нарізання сала, в Telegram-каналі «Д///ИХАД» було опубліковане наступне відео схожого характеру. У ньому особи, які видають себе за військовослужбовці ЗСУ, використовують Коран для розпалювання багаття. 

«Священна війна» роспропаганди руками мусульман, фото-3

Також важливо зазначити, що паралельно з поширенням відео про Коран і зневажливе ставлення українців до нього, росіяни розповсюджували відеозапис, на якому перед походом на бойові позиції російські штурмовики 70-го полку 42-ї мотострілецької дивізії проводять обряд причастя. 

«Священна війна» роспропаганди руками мусульман, фото-4

Зазначене порівняння є маніпуляцією, мета якої – виставити українських військовослужбовців безбожними злочинцями, а росіян сумлінними вірянами та захисниками релігійних цінностей, які не на камеру цих же мусульман лають «чорнотою» та «понаїхавшими». 

Розвінчати цей фейк не складно, адже на ньому присутні основні складові постановки, а саме: 

  • відсутність облич у кадрі;
  • використання російських слів в українській мові (зокрема, один із учасників відеоролика каже: «Хлопцi, не можете розпалити костор?», маючи на увазі багаття);
  • театральність самих дій у відео;

Роспропаганда через власну медіамережу, а також за допомогою псевдоекспертів з мусульманського світу, активно розповсюджувала цей фейк на міжнародну мусульманську аудиторію, зокрема на Туреччину.

За словами спеціаліста Управління комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ Тараса Дзюби:

«росіяни, поширюючи ці фейкові відео, мали 2 мети. По-перше, на провокацію вже відреагували турецькі та інші спільноти світу. Тобто росіяни цілеспрямовано поширюють ці відео у тих країнах, де іслам є основною релігією.

Друга мета цієї інформаційно-психологічної операції кремля – вплинути на своє власне населення.

У росії також є багато мусульман. Особливо російську владу цікавлять кавказькі регіони, де вони набирають воїнів, які як мінімум не п’ють».

Ще однією провокацією, направленою на дискредитацію ЗСУ та України вцілому перед мусульманським світом, став відеозапис, де танк ЗСУ веде бій біля зруйнованого, як було встановлено, Єдиного ісламського культурного центру в місті Бахмуті. Відеозапис супроводжує текст маніпулятивного характеру:

«Бои в Бахмуте: Танк ВСУ спрятался за мечетью и ведёт огонь. Таким образом украинские террористы действуют повсеместно, прикрываясь домами и даже святыми для верующих храмами и мечетями».

«Священна війна» роспропаганди руками мусульман, фото-5

Ще 15 травня 2022 року мусульманський центр було пошкоджено внаслідок російського обстрілу. Зі слів голови мусульманської громади в Бахмуті, російські снаряди потрапили у дах і подвір’я мечеті, в результаті значно пошкодивши будівлю.

Попри отримані пошкодження, мусульманський центр став притулком для українських військовослужбовців, які сповідують іслам.

Так, 9 грудня 2022 року група з десяти воїнів-мусульман, які захищають Україну в різних підрозділах, помолилася Аллаху в мечеті Бахмута.

Центр підтверджує достовірність відео, на якому танк з маркуванням ЗС України веде вогонь біля мусульманского центру в Бахмуті по ворогу, що наступає. У той же час, Центр звертає увагу, що руйнація недобудованого мусульманського центру відбувається від обстрілів, які здійсюють ЗС рф, намагаюсь захопити територію у результаті своїх наступальних дій.

Враховуючи переважаючі сили противника та знищення значної забудови міста Бахмут, Центр вважає, що використання мусульманського центру в якості укриття не є умисною дією, а скоріше тактичною необхідністю. Тому, поширені маніпулятивні повідомлення у російських Telegram-каналах, нібито «український танк прикривається мусульманською мечетю, використовуючи її як щит», є необґрунтованими та надуманими.

Як бачимо, навіть після спростування цього фейку, через його масове поширення і резонанс, маємо визнати, що ворог досяг певного успіху у цій провокації. У майбутньому це може відобразитися на позитивній мобілізації росіян, які сповідують іслам. Адже вони знаходяться в певній інформаційній бульбашці та усвідомлюють реальність вже в Україні, найчастіше на полі бою або, якщо поталанить, — у полоні. 

Висновок

Дезінформаційні кампанії ворога стають все масштабнішими, а російські пропагандисти вчаться на власних помилках. Постійне висміювання примітивних фейків українцями допомагає їм не допускати подібних помилок у майбутньому. Проте варто зазначити, що українці також щодня розвивають критичне мислення і навчились виявляти навіть якісні фейки кремля. 

Усі ворожі кампанії, перечислені в цій статті, об’єднані спільним знаменником. росія намагається за допомогою технік інформаційного впливу сформувати у сприйнятті людей наступні протиставлення:

  • Україна — безбожна держава, вона утискає власну віру і знущається над іншими релігіями, за що повинна бути покарана;
  • росія — друг мусульман і захищає ісламські цінності;
  • Мусульмани світу мають боротися з безбожною Україною пліч-о-пліч з росією.

Також ворожі медіа транслюють наратив, нібито війна показала справжнє обличчя українців і конфлікт переростає у «священну війну добра зі злом». 

Насправді основна ціль кремля — це банальне підвищення мобілізації і провокація віруючих мусульман. 

Національна політика кремля орієнтована на перетворення національних республік та місць компактного проживання корінних народів росії на соціально відсталі регіони, де місцева молодь рятується від злиднів підписанням контракту зі збройними силами рф. 

Традиційно високий рівень безробіття у районах компактного мешкання національних меншин, відсутність перспектив працевлаштування у великих містах. 

Дискримінація за національною ознакою, численні прояви ксенофобії є основним мотивом для укладення молоддю неслов’янської зовнішності військових контрактів.  

Отже, кремлівська влада свідомо винищує в Україні свої дрібні етноси, сподіваючись, що це дасть можливість заявити про вирішення «великого історичного завдання» зі створення «єдиного російського народу».

Саме тому весь цей фарс у розпал Рамадану можна назвати великою дезінформаційною кампанією, яка натравлює мусульман усього світу проти України, а кремль — істотою, яка п’є кров своїх нацменшин і танцює на їхніх кістках задля вдоволення імперських амбіцій путіна. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...