• Головна
  • Як російські спецслужби стежать за користувачами Telegram
18:30, 8 лютого 2023 р.

Як російські спецслужби стежать за користувачами Telegram

Як російські спецслужби стежать за користувачами Telegram

Багато користувачів Telegram хибно вважають його захищеним. Адже згідно з розслідуванням вказує, що стеження за користувачами месенджера можна організувати за допомогою звичайних API-інструментів.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на видання Wired.

Представники Telegram заявляють, що компанія ніколи не передавала дані користувачів фсб або кремлю. Але в месенджері є штатні інструменти, які при належному підході дозволяють стежити за будь-якими діями користувача.

російській владі навіть не потрібно співпрацювати з Telegram, аби стежити за тими чи іншими користувачами. Це можна організувати за допомогою звичайних API-інструментів месенджера. Як правило, їх використовують сторонні розробники для створення ботів, збору даних або проведення досліджень.

Однак у випадку з Telegram API дозволяє архівувати "майже весь" месенджер – включаючи невеликі канали та публічні групи. Після цього, знаючи телефон користувача, можна легко отримати всі повідомлення, які він відправляв в будь-яку групу.

Протягом багатьох років Дуров рекламував відкритий API свого месенджера як "емблему прихильності до прозорості", дозволяючи будь-кому перевіряти вихідний код Telegram або створювати автоматичних ботів, які можуть, серед іншого, транслювати новини, обробляти платежі або передавати команди в будь-який підключений до інтернету девайс.

Але це також робить Telegram потенційно потужним інструментом для масового спостереження. OSINT-фахівці можуть створювати "армію ботів", щоб відстежувати користувачів Telegram за ім'ям, підпискам і публічним групам. Все це дозволяє отримати докладний портрет тієї чи іншої людини, просто ввівши його Telegram ID.

Ймовірно, російські спецслужби, навчилися читати навіть зашифровані чати. Так, кілька опозиційних активістів розповіли Wired, що бачили, що їх повідомлення в закритих чатах позначалися як прочитані – хоча вони точно знали, що одержувач їх не читав. Також згадується історія, коли російські силовики прийшли з обшуками до журналістів і адміністраторів Telegram-каналів і прямо перед обшуком читали всі їхні повідомлення друзям в реальному часі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...