• Головна
  • Де не стати сусідом росіян та не мати мовний бар'єр: ТОП-10 країн з кращими умовами для українців
16:30, 5 лютого 2023 р.

Де не стати сусідом росіян та не мати мовний бар'єр: ТОП-10 країн з кращими умовами для українців

Де не стати сусідом росіян та не мати мовний бар'єр: ТОП-10 країн з кращими умовами для українців

Триває триста сорок сьома доба російського широкомасштабного вторгнення. Через обстріли інфраструктури та холод багато українців потребують прихистку за кордоном, проте допомога у різних країнах змінюється. Також чи є мовний бар'єр та великі культурні розбіжності. Окрім цього важливо розуміти в якій з країні відсутні росіяни, які покинули країну агресора через оголошено мобілізацію. 

Редакція розкаже куди найкраще виїхати в евакуацію цієї зими щоб не зустріти росіян, мати можливість знайти роботу та не зіштовхнутися з мовним бар'єром. 

У рейтингу кожна країна описана за такими критеріями: дорога, грошова допомога, житло, робота, ціни, оформлення документів, допомога дітям, літнім людям, доступність для людей з інвалідністю, загальна атмосфера, а також присутність росіян.

Зазначимо, що країни періодично змінюють умови допомоги і підтримки українців: десь уже немає вільного житла, а десь збільшили суму допомоги. Так куди їхати, щоб отримати підтримку, мати можливість працювати і знайти житло і головне не зустріти росіян. 

Швеція

Швеція зайняла перше місце в рейтингу. Дорога до країни не близька: потрапити туди можна на власному авто, автобусі, літаку чи поромі. Коштувати це буде від 3 000 гривень і вище, в залежності від ціни квитків. 

Допомогу у Швеції виплачують лише тим, хто не має власних заощаджень чи доходів. Отримати можна 24-71 крони (88-262 гривні) на день. 

Якщо економити, то за продукти на одного можна витратити 200-300 крон (740-1 100 гривень) на тиждень. Після реєстрації тимчасового захисту діти зможуть безкоштовно відвідувати школи та садочки; і неповнолітні, і літні люди отримують допомогу від Швеції. 

Тут також можна подати заявку на безкоштовне житло після оформлення тимчасового захисту. 

Мінуси: 

  • немає безкоштовних курсів шведської;
  • орендувати оселю достатньо важко: треба буде підтвердити фінансову спроможність, пред’явити робочий контракт та сподобатись орендодавцю. Оренда квартири коливається у межах 5-8 тисяч крон (18 500–29 600 гривень).

Польща

Ця країна прийняла найбільше українців з початку війни. Це і не дивно – вона розташована поруч з Україною, а місцеві намагаються допомогти будь-якими способами. 

Хоч в Польщі багато земляків, які потребують допомоги, тут легше адаптуватися і знайти роботу, а також можна заповнювати документи українською мовою, зробити українські документи чи відправити посилки Новою Поштою. 

Польща виплачує переселенцям одноразову матеріальну допомогу – 300 злотих (2 550 гривень) на кожного члена родини. Також є допомога для школярів, малозабезпечених, Червоного хреста, інших вразливих категорій населення. 

На тиждень життя одному дорослому буде достатньо 250-375 злотих (2 125 – 3 187 гривень). 

Країна пропонує безкоштовне соціальне житло, але з 1 березня 2023 року українці, які у ньому проживають понад 120 днів, будуть платити за помешкання.

Мінуси:

  • оренда житла дорога, знайти його складно. Трикімнатна квартира у невеликому місті – від 1 500 злотих (12 750 гривень) до 2 000 злотих (17 000 гривень);
  • без знання польської можна працевлаштуватись лише на низькокваліфіковані роботи, проте роботу знайти можна. 

Латвія

Латвія прихистила понад 37 тисяч наших земляків. Доїхати до країни українці можуть на власному авто та рейсовими автобусами. Квиток зі Львова буде коштувати орієнтовно 3 000 гривень.

40-50 євро (1 700–2 100 гривень) вистачить на продукти на тиждень одному дорослому. 

Тут є одноразові виплати в кризовій ситуації: 

  • 272 євро (11 600 гривень) на одного дорослого,
  • і 190 євро (8 000 гривень) на одну дитину, а також допомога від неурядових організацій. 

У Латвії можна отримати допомогу при працевлаштуванні. При працевлаштуванні можна розраховувати на одноразову грошову допомогу в розмірі 500 євро (21 000 гривень). На кваліфіковану роботу можна розраховувати з гарним знанням англійської.

Також українці мають право на 120 днів безоплатного проживання і 30 днів безкоштовного харчування, а вартість оренди квартири може повністю або частково покрити держава. 

Мінуси:

  • багато росіян, деякі з них досить активні.

Литва

Дістатися до країни можна на власній автівці через Польщу та рейсовими автобусами або літаком з території країн ЄС. Автобус Київ-Вільнюс буде коштувати 2 600 гривень. 

Документи тут можна оформити в онлайн-режимі за 2 години.

Грошова одноразова допомога для одного дорослого: 

  • 252 євро (10 700 гривень),
  • 80 євро (3 400 гривень) – виплати на дитину. 

На тиждень одній людині вистачить 35-40 євро (1 500-1 700 гривень). Без знання англійської/литовської беруть на роботу у сферу клінінгу, супермаркети тощо. 

Безкоштовне і короткострокове житло надають у реєстраційних центрах та волонтери. Ціна трикімнатної квартири стартує від 600 євро (25 500 гривень) в місяць.

Частково вартість оренди та комунальних може компенсувати держава.

Мінуси: 

  • вартість продуктів на 20-30% вища, ніж в Україні;
  • виплати є символічними і прожити на них досить важко, якщо немає роботи або заощаджень.

Румунія

Зараз тут живе понад 86 тисяч переселенців з України. До країни легко добратися через пункти пропуску на українському кордоні. Тут вас безкоштовно поселять у Центри прийому біженців, забезпечать харчуванням. Також можуть прихистити румунські сім’ї – їм компенсують частину видатків. 

Ціни на їжу в країні практично на рівні українських. В тиждень одній людині буде достатньо 200 лей (1 560 гривень). 

Мінуси

  • фінансова допомога призначена лише для вразливих категорій населення (людей з інвалідністю, вагітних жінок, одиноких батьків та матерів, родин із дітьми тощо);
  • без знання румунської/англійської мови можна розраховувати лише на низькокваліфіковані вакансії. Наприклад, прибиральницею, баристою тощо.

Німеччина

Країна прийняла близько мільйона українців. Для українців є безплатний варіант дороги до Німеччини. 

Виплати тут невисокі, проте на їжу та речі першої потреби вистачить. Повнолітні отримують до 451 євро (18 040 гривень) допомоги. 

Держава оплачує оренду соціального житла та комунальні послуги (крім інтернету та електроенергії). Достойне ставлення отримують пенсіонери та люди з інвалідністю. 

Продуктовий набір (хліб, яйця, м’ясо, риба, овочі та фрукти, солодощі) на тиждень на одного коштує орієнтовно 80 євро (3 200 гривень).

Мінуси:

  • складна бюрократична система, оформлення тимчасового захисту може затягнутись до трьох місяців;
  • у країні багато росіян;
  • без знання німецької можна працевлаштуватися тільки на низькооплачувану роботу (прибиральники, робітники на склад тощо).

Словаччина

До Словаччини легко добратися, а ціни на продукти тут відносно невисокі. З України щодня курсують 2 поїзди сполученням Кошице – Мукачеве. Вартість квитка невисока – від 363 гривні. 

Розмір допомоги залежить від кількості членів родини та їхнього становища: від 68,80 євро (2 700 гривень) на місяць на 1 людину до 130,90 євро (5 100 гривень) на місяць на 1 людину з дитиною.

За продуктовий кошик на тиждень орієнтовно треба витратити 39,2 євро (1 568 гривень).

Зі знанням англійської та високою кваліфікацією можна без проблем влаштуватись на роботу: 

  • за будівельними спеціальностями; 
  • у машинобудівній сфері; 
  • програмістам; 
  • медикам. 

Мінуси: 

  • частина словаків продовжує вірити в російську пропаганду. 

Португалія

Португалія розташована далеко від України – приблизно за 4 тисячі кілометрів, але разом з тим тут небагато переселенців, відносно невисокі ціни і можна знайти роботу в туристичній сфері.  

Середня допомога від держави – 200 євро, бюджет подружжя на їжу стартує від 350 євро (13 00 гривень) на місяць. Житлову підтримку від місцевої влади можна отримати через програму Porta de Entrada. 

Щоб знайти роботу, бажано знати португальську чи англійську.

Мінуси:

  • довго і дорого добиратися до країни.

Канада

Уряд Канади запустив тимчасову міграційну програму CUAET (Canada-Ukraine authorization for emergency travel), тож кожен українець може подати заявку на в’їзд. Дорога сюди – понад 7 000 кілометрів, це від 11 годин літаком, є безкоштовний варіант квитків для українців. 

Після приїзду кожен дорослий отримує одноразову допомогу у розмірі 3 000 канадських доларів (81 000 гривень), а неповнолітні (до 17 років) – 1 500 канадських доларів (40 500 гривень). В країні велика українська діаспора, люди готові допомагати, тож перед дорогою можна знайти місцевих, які готові прихистити українську родину. 

Продуктовий набір на тиждень обійдеться мінімум у 62 канадських долари (1 674 гривень). 

Мінуси: 

  • дуже складно та дорого дістатись до країни;
  • тільки одноразова допомога;
  • дуже дорога оренда житла – в середньому від 1 000 доларів (40 000 гривень) за місяць. 

Ірландія

Ірландія розташована досить далеко від України, проте там добре організована допомога переселенцям. Щоб оформити документи, можна звертатися до центрів надання допомоги українцям, які працюють при аеропортах.  

Виплати по безробіттю на одного дорослого – 830 євро (35 017 гривень), на продукти достатньо 50 євро (2 110 гривень) на тиждень на одну людину. 

Варіантів працевлаштування в країні достатньо, для пошуку знадобиться сайт Ірландського центру зайнятості Іntreo.

Мінуси: 

  • брак житла: на безкоштовне помешкання інколи доводиться очікувати кілька місяців у таборі для біженців;
  • дитячі садки є приватними та платними.

Як бачимо, майже усі країни, які потрапили до рейтингу гарантують лише однаразові виплати. Більшість тих, хто залишається в Україні досі думає, що ті, хто поїхав живуть на виплати. Зазначимо, що однаразоваї виплати навіть не вистачить на оренду житла. Ціни на нерухомість в Європі зросла разом і з хвилею українців, які шукають прихисток. Тим паче ріелтори просять окрім сплати за свої послуги, виплату за три місяці одразу. Сплатити цю суму без попередніх заощаджень досить важко. Знайти роботу стає проблемою без знання мови. Навіть володіння англійською не дає перевагу перед громодянами країна. Таким чином заробітна плата значно менше ніж у европейців. Також для роботи по профільній спеціальності необхідне підтвердження кваліфікації. Останнє не досить охоче роблять в різних країнах. Бо зацікавлені більше у більш дешевій робочій силі на вакансія, які не привабливі європейцям. Не дивлячись на це, українці працюють і сплачують налоги, а також не припиняють направляти донати для ЗСУ. 

Головна проблема українців в Європі, це наплив росіян та вплив ворожої пропаганди. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...