• Головна
  • Експерти розповіли, чи є зеленка насправді ефективною
19:30, 29 листопада 2022 р.

Експерти розповіли, чи є зеленка насправді ефективною

Експерти розповіли, чи є зеленка насправді ефективною

Брильянтовий (або діамантовий) зелений або зеленка — дуже звичний для нас антисептик, яким майже усі мастили наслідки пригод. Проте дослідження, які доводили б його ефективність, проводились дуже давно.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на платформу доказової медицини "Бережи себе".

"По-перше, це дуже старий препарат, який подразнює шкіру. Ніхто не перевіряв його ефективність протягом десятиліть використання. Цілком можливо, що багато збудників вже виробили до нього резистентність.

Сьогодні ми маємо ефективні антисептики, які не мають такого яскравого забарвлення, то ж “зеленка” це скоріш про “терористичну атаку” на публічну особу, ніж про антисептичну обробку ран", — розповідає фармацевт Андрій Чимбар.

Експерт радить замість зеленки поверхневу рану шкіри обробити хлоргексидином і накрити пластиром.

Також можна використовувати антисептики. Вони не пахнуть, вони, як правило, абсолютно прозорі, вони не брудняться, не викликають неприємних больових відчуттів і так далі.

З погляду ціни вони будуть дорожче коштувати, ніж той сама зеленка. Але ті плюси, які є у цих препаратів, перекривають існуючі мінуси з погляду цінника.

Зазначимо, що раніше відомий український педіатр Євген Комаровськийрозповідав, що зеленка - абсолютно не має лікувального ефекту.

"Зеленка, або розчин діамантового зеленого, це лікарський препарат, ніякого відношення до цивілізації, медицини, XXI століття, страхової медицини не має. Вона не використовується ні в одній країні світу, у неї немає ніяких лікувальних властивостей. Хіба що коли дитині на рану ллють зеленку, і вона несамовито кричить, то мама ставить на своїй совісті галочку, що вона її типу лікує. В цілому це ліки, виробництво і продаж яких давно повинні припинитися", - сказав лікар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #зеленка Днепр
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...