• Головна
  • Нарешті вільні: місцеві жителі Херсону жили у страху, голоду, темряві та холоду
14:30, 14 листопада 2022 р.

Нарешті вільні: місцеві жителі Херсону жили у страху, голоду, темряві та холоду

Нарешті вільні: місцеві жителі Херсону жили у страху, голоду, темряві та холоду

11 листопада ЗСУ визволили Херсон, який був окупованим росіянами з 2 березня. В цей час люди жили в страхові, їх довели до голоду, темряви та холоду. Людей виловлювали на вулицях, могли закинути у підвал за зображення українського прапору, знайденого в телефоні. На продукти та ліки був величезний дефіцит. А те, що було в наявності, продавали за космічними цінами. Для повного "щастя" окупанти повністю знищили всю критичну інфраструктуру міста.

Про це волонтерка Світлана Бугаєнко в ефірі FREEДОМ.

"Дуже багато моїх близьких людей побували у підвалі, також побували і волонтери, просидівши там два тижні і вийшовши звідти, мають тепер дуже великі проблеми зі здоров’ям. Небезпека чекала на кожному кроці. Ти міг просто йти вулицею, тебе забрали, бо ти не так на них подивився. Або їм здалося, що ти їх сфоткав, або ще щось. Або взяти в тебе телефон і там елементарно якийсь прапор чи в тебе якийсь український паблік у телефоні є, то все, тебе за це теж можуть забрати у підвал", — розповіла вона.

Також під час окупації росіяни вривалися в будинки місцевих мешканців так, ніби вони господарі. Загарбники викрадали й катували людей. Грабували домівки та лікарні, витягували гроші з платіжних терміналів.

В місті наростала гуманітарна криза. Було проблематично придбати медикаменти, продукти, памперси дитячі. Більшість людей не отримували ані зарплат, ані пенсій.

"Люди просто були без грошей, їм навіть не було за що купити. А ціни були… Товари всі були російські у місті і ціни на них просто космічні. Наприклад, упаковка памперсів — 2 000 грн", — додала вона.

росіяни намагалися "перевиховати" українське населення в Херсоні та зробити з місцевих "росіян", однак це не спрацювало. Містяни чинили опір і боролися за звільнення.

І вранці 11 листопада місцеве населення зустрічало українських воїнів. Люди співали пісні, розгортали національний стяг. Святкували містяни звільнення декілька днів на головній площі міста.

Наразі місто поступово повертається до нормального життя, тому що у Херсоні окупанти залишили людей без води, світла, зв’язку. Крім того, ДСНС розміновує територію, поліція викриває колаборантів.

"Люди вийшли на вулиці. Люди вже не бояться. Місто оживає, люди з’явилися на вулицях.

На даний момент найгостріша необхідність — це налагодити світло, воду. Тому зараз гуманітарна допомога на продукти, які не потрібно готувати, газові плити, газові балони, генератори. Ось те, що зараз необхідно", — розповіла Бугаєнко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Херсон
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...