• Головна
  • Чи можна вилікувати алкоголізм?
Новини компаній
12:07, 22 жовтня 2022 р.

Чи можна вилікувати алкоголізм?

Новини компаній

Багато українських сімей цікавить лікування алкоголізму в Дніпрі. Причому, якщо раніше середній від хворих складав приблизно від 35 до 45 років, то сьогодні під ризиком опинилось і молоде покоління. Це пов’язано з цілою низкою факторів, в тому числі – через популярність пабів, барів, клубів, а також широкому асортименту різноманітних напоїв. Одна справа – вживати горілку, інша – провести вечір за слабоалкогольними коктейлями. Чомусь вважається, що коктейль – це престижно та безпечно, адже частка спирту в такому напої незначна. Тому молодь і не вбачає для себе жодного ризику, а тим часом поступово виникає пагубна звичка та, як наслідок, залежність.

Відповідно, наступає момент, коли звичка переростає в хворобу, і потребує лікування. Якщо проблему не вирішити вчасно, то через кілька років вона поглибиться, і тоді буде ще складніше. Відомі випадки, коли людина втрачала роботу, її виключали з вишу, порушувались комунікації та навіть родинні зв’язки, і все це – через надмірне вживання спиртних напоїв. При цьому сам хворий не завжди усвідомлює, що котиться у прірву, йому здається, що в нього все під контролем.

Чи можна вилікувати алкоголізм?, фото-1

На жаль, актуальною проблему сьогодення стало й лікування жіночого алкоголізму. До фахівців все частіше звертаються або самі хворі, або родичи. Варто зазначити, що навіть молоді дівчата вже можуть мати другу, а то й третю стадію.

Проблеми лікування алкоголізму

Вилікувати алкоголізм цілком реально, більш того, медицина та психологія в цьому напрямку зробили велетенські кроки. Проте, для того, щоб процес був дійсно результативним, потрібні наступні фактори:

  • Щире бажання людини позбутись негативної звички;
  • Підтримка та довіра з боку близьких і родичів;
  • Правильне коло спілкування, при необхідності потрібно обмежити комунікації з друзями, які надихають до вживання спиртних напоїв;
  • Зміна умов проживання – важко позбутись алкоголізму при проживанні в одній квартирі з питущими родичами або сусідами.

В більшості випадків, такі фактори здаються нереальними. Найчастіша відмовка хворого від вимоги змінити коло оточення стосується того, що «друзі образяться, не зрозуміють». При таких умовах, звичайно, результат від лікування буде не дуже тривалим, а людина в якийсь момент знову зірветься. Аби цього не сталось, потрібно не просто «кинути пити», а проводити комплексну роботу, особливо – працювати з психологом. Потрібно змінити психологічну установку хворого, його відношення і до алкоголю, і до негативного оточення, яке спонукає до зловживання спиртним.

Ще одна проблема полягає в тому, що хворий розглядає лікування – як кінець життя. Тобто, раніше була мета (випити), а тепер цієї мети немає, загубився сенс життя. Тут варто знайти собі хобі, переключитись на щось цікаве, знайти мету.

Який метод найефективніший

На дане питання немає чіткої відповіді, адже все залежить від самого хворого, його стану, стадії захворювання та цілої низки інших чинників. Лікування алкоголізму в стаціонарі передбачає індивідуальний підхід, підбір оптимальної програми чи курсу для кожної окремої людини після консультації, бесіди з психологом, здачі аналізів. Алкоголізм є хворобою, і ставитись до цього потрібно серйозно.

Що ж стосується ефективності, то є кілька дієвих методик:

  • Медикаментозне лікування разом з психотерапією;
  • Кодування – за допомогою гіпнозу чи психологічного впливу;
  • Кодування через укол.

Який саме метод підійде для того чи іншого пацієнта – може визначити лише лікар нарколог. Що ж стосується «народних» методів, то в переважній більшості випадків вони не дають бажаного результату.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...