• Головна
  • Особливості годування бройлерів
Новини компаній
11:00, 30 серпня 2022 р.

Особливості годування бройлерів

Новини компаній

Розведення бройлерів надзвичайно популярне у тих птахівників, які містять поголів'я не заради яєць, а з метою швидкого отримання м'яса. Вже на другому місяці такі пташки при правильному харчуванні можуть досягати ваги до двох кілограмів та годитися на забій.

Відмінності у годівлі бройлерів у порівнянні з іншими породами починаються з першого дня життя: це пов'язано як з фізіологічними особливостями птахів, так і з метою забезпечення швидкого приросту маси. Умовно схему харчування можна поділити на три етапи:

• передстарт (1-5 днів);

• старт (6-18 днів);

• відгодівлю (19-37 дні);

• фініш (38-42 добу).

Найкращим кормом для швидкого набору є комбікорм у поєднанні з достатньою кількістю води. Він стає основою раціону. До десятого дня життя курча отримує просіяну фракцію або мікрогранули. Пізніше переходять на гранули або розсип грубого помелу.

У період передстарту дають близько 20 г корму, який забезпечує добовий приріст ваги близько 15 г. У наступні два тижні норму поступово збільшують до 90 г, вага збільшується на 100 г за три дні.

В основну фазу відгодівлі птах набирає близько 50 грамів на добу та споживає 125 г комбікорму. На фініші раціон збільшують до 170 г, приріст – до 60 г.

Правильне коригування раціону

У різні фази відмінні і схеми вигодовування. При передстарті та старті йде найшвидший (у відсотковому відношенні) набір маси, тому в перший тиждень курчат годують 8 разів на добу, другого – шість, третього – чотири рази. Далі переходять на дворазове харчування.

Велике значення має склад корму кожному етапі. Особливе значення потрібно приділяти раціону харчування в перші п'ять днів, коли будь-які помилки можуть призвести до загибелі виводка. Перша відмінність бройлерів від інших порід - в тому, що пташенят, що тільки-но з'явилися, не можна давати варене яйце. Воно викликає розлад травної системи і, зрештою, летальний кінець. Тому – тільки сухе пшоно, крупи та зерна.

Після закінчення предстарту в раціон поступово вводять до 5 г рубаної зелені та багаті на білок молокопродукти. За кілька днів можна додавати натерті овочі.

Після закінчення стартового періоду птах вже готовий перетравлювати різноманітну їжу і їй дають калорійну картоплю, хлібні дріжджі та свіжу рибу. З місячного віку додають цілісні зернові, на фініші раціон збільшують за рахунок соковитих кормів.

Потрібно пам'ятати, що комбікорм на кожному етапі повинен стимулювати швидкий набір маси і при цьому містити всі необхідні для повноцінного розвитку та хороших смакових якостей м'яса вітаміни та мінерали.

Заборонена їжа для бройлерів

При складанні раціону для бройлерів потрібно виключити попадання їжі, яка може призвести до розладу шлунка і, як наслідок, зниження набору маси або її втрати. Серед небезпечних у цьому плані продуктів – несвіжа риба та буряк.

Сухі комбікорми повинні чергуватись з вологими (мішанками на молоці або м'ясному бульйоні). Такий підхід є найбільш ефективним для повноцінного засвоєння. При цьому слід стежити, щоб рідкі корми не закисли: розлади травлення з цієї причини дуже часті. Тому максимум через годину (у спеку – раніше) залишки мають видалятися.

За матеріалами https://horoshun.com.ua/

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...