• Головна
  • День українського сала: скільки коштує корисний делікатес у Дніпрі
11:00, Сьогодні

День українського сала: скільки коштує корисний делікатес у Дніпрі

День українського сала: скільки коштує корисний делікатес у Дніпрі

Сьогодні, 27 серпня, відзначається свято найпопулярнішого продукту української кухні — День сала.

Цей продукт давно вийшов за межі простої страви. Він став символом гостинності, домашнього тепла й традицій, які передаються від покоління до покоління.

Ціни на сало

У Дніпрі сало коштує майже, як м'ясо. На міських ринках вартість коливається від 150 до 350 грн за кілограм. Середній шматок обійдеться приблизно у 200 грн. 

В м'ясних магазинах важко знайти звичайне сало. Є дуже тонке по 34 грн та підчеревок по 209.

Як готують сало

Попри подорожчання, цей продукт залишається незмінною класикою української кухні. Його смак — це частина нашої історії, яку ми продовжуємо святкувати й сьогодні.

Сало готують у найрізноманітніших варіаціях: класика - сало з часником і житнім хлібом до борщу чи як закуска. Його солять, коптять, смажать у шкварки чи з картоплею, яйцями, додають у каші й вареники.

"Сало краще засвоюється, ніж смажене м’ясо чи ковбаси. Не перевантажує шлунок, особливо якщо вживати його в сирому або запеченому вигляді. При споживанні бажано нарізати продукт тоненькими скибочками і їсти зі свіжим огірком, зеленню чи цибулею. Найкраще, щоб це було слабосолоне сало", - каже дієтолог.

Користь сала

Сало не тільки смачне, а й корисне: містить вітаміни та жирні кислоти, потрібні для нормальної роботи організму. Зокрема, цей продукт:

  • Може поліпшити розумові здібності та покращити пам'ять, бо містить арахідонову кислоту.
  • Корисний для тих, хто займається спортом, бо сприяє відновленню та росту скелетних м’язів.
  • Має багато калорій, але не містить вуглеводів. Це чудовий варіант для людей, які дотримуються низьковуглеводної або кето-дієти. Невеликий шматочок сала вранці може забезпечити заряд енергії на кілька годин без різкого підвищення рівня цукру в крові.
  • Містить селен, важливий мікроелемент для роботи щитоподібної залози та імунної системи.
  • Містить омега-3 і омега-6 жирні кислоти, які потрібні для здоров’я серцево-судинної системи.

Багато хто також радить їсти сало перед виходом на вулицю в холодну пору року. Секрет у тому, що воно має зігріваючу властивість, оскільки насичує ваш організм корисними жирами.

"Щоб сало найкраще засвоювалося і принесло максимальну користь, його треба правильно вживати.

Сало можна вживати щодня. Але не більше ніж 10-30 грамів. Річ у тому, що воно містить саме насичені жири. Адже в організм повинні надходити і ненасичені", - каже фахівець.

Зазначимо, що попри користь сала, багато з нас почали забувати про нього. Тож відновлюємо традиції і нехай на столі кожного буде бодай маленький шматочок сала — як символ нашої культури й єдності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
Рід наш прекрасний духовністю. Наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона; всі творчі сили людини були спрямовані на зміцнення сім’ї, свого роду.
Оголошення