• Головна
  • БПЛА-атака на Татарстан: усе про удари по виробництву "Шахедів" та НПЗ
16:30, 3 квітня

БПЛА-атака на Татарстан: усе про удари по виробництву "Шахедів" та НПЗ

БПЛА-атака на Татарстан: усе про удари по виробництву "Шахедів" та НПЗ

Безпілотники 2 квітня вкотре принесли "бавовну" до росії. Під  атакою в Татарстані опинилося виробництво дронів-камікадзе "Шахед" (у Єлабузі) та НПЗ "ТАНЕКО" (в Нижньокамську). 

Редакція сайту розкаже все, що відомо про дронову атаку на Татарстан 2 квітня.

У російській Республіці Татарстан 2 квітня прогриміли вибухи. Стало відомо, що причина вибухів – атака безпілотниками по заводу в Єлабузі, де збирають ударні дрони-камікадзе "Шахед". Йдеться про "Алабугу" – найбільшу та найуспішнішу особливу економічну зону промислово-виробничого типу в рф.

За інформацією з російських пабліків, на територію "Алабуги" впали три дрони. Внаслідок удару у двох будівлях місцевого студентського гуртожитку від "Алабуга Політеху" були вибиті шибки та двері. Наразі відомо про 12 постраждалих внаслідок атаки.

Очільник Татарстану Рустам Мініханов підтвердив інформацію про атаки. Він зазначив, що ударів було завдано по підприємствах у Єлабузі та Нижньокамську.

"Сьогодні вранці на підприємства республіки в Єлабузі та Нижньокамську було здійснено атаку безпілотних літальних апаратів. Серйозних руйнувань немає, технологічний процес підприємств не порушено. В Єлабузі, на жаль, внаслідок руйнування приміщення є постраждалі. Їм надається вся необхідна допомога", – розповів Мініханов.

Російські телеграм-канали опублікували низку відеозаписів з місця атаки. На роликах видно момент польоту, падіння дрона по заводу з виробництва "Шахедів", на кадрах лунає вибух і спалахує височезне полум’я. Також чутно крики наляканих людей.Водночас 2 квітня безпілотники також атакували нафтопереробний завод "ТАНЕКО" в Нижньокамську, що в Татарстані. Як інформують російські пабліки, дрон влучив у технологічну установку НПЗ. Після цього виникла пожежа.

За попередніми даними, внаслідок атаки постраждали щонайменше троє людей.

Зауважимо, завод "ТАНЕКО" ("Татарстанський нафтопереробний комплекс") 2022 року посів п’яте місце в рейтингу найбільших НПЗ Росії з обсягом переробки 16,2 млн т нафти на рік.

"ТАНЕКО" був заснований 2005 року і став першим нафтопереробним заводом, збудованим з нуля в пострадянській росії.

У коментарі "Радіо Свобода" представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що під час ударів дронів по об’єктах в Єлабузі та Нижньокамську в російському Татарстані не використовувалася зброя іноземного виробництва. Втім, українська розвідка наразі не підтверджує, але й не спростовує причетність ГУР чи СБУ до цих подій.

Водночас Андрій Юсов не зміг підтвердити чи спростувати в Татарстані.

"Ми офіційно не будемо ані підтверджувати, ані спростовувати. Але бачимо, що гуркіт та "бавовна" на території держави-агресорки тривають. І тривають саме на військових об’єктах, які безпосередньо задіяні в геноцидній війні Росії проти України. Можемо констатувати, що в цих подіях зброя і засоби іноземного виробництва наших партнерів не використовуються. Це факт", - наголосив представник розвідки.

Не уточнив Юсов і те, якою зброєю було завдано ударів. Він наголосив, що українська галузь безпілотних літальних апаратів "розвивається дуже динамічно". Втім, розповісти деталі відмовився, бо "поки що додаткова інформація на цю тему небажана з міркувань безпеки".

"Звичайно, всі сучасні технології застосовуються для того, щоб удосконалювати українські засоби ураження - і що стосується відстані, і що стосується автономності і точності. Так, над цим всім робота ведеться. Коли буде можливість, ми це все зможемо детальніше побачити і проговорити. Коли з’явилась можливість показати Мagura V5 (український надводний безпілотний човен - Ред), то світ побачив достатньо детально і зблизька", - наголосив Юсов. 

За його словами, на одному з підприємств, яке було атаковане БпЛА, було виробництво "зі складання "шахедів" та "гераней", а одна будівля поруч із підприємством була уражена російською ППО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...