• Головна
  • Переведення годинників на літній час: вплив на організм людини і як підготуватися
18:30, 30 березня

Переведення годинників на літній час: вплив на організм людини і як підготуватися

Переведення годинників на літній час: вплив на організм людини і як підготуватися

Традиційно в останню неділю березня в Україні відбудеться перехід на літній час. В наші часи "крутити" стрілки доведеться хіба що на механічних годинниках, адже сучасні гаджети запрограмовані автоматично змінювати час, а чи все так легко для організму людини.

Редакція сайту 056 розкаже, як переведення годинників на літній час впливає на організм людини і як підготуватися.

31 березня о третій годині ночі за київським часом, згідно з документом Кабінету Міністрів України №509 від 1996 року, стрілки годинників переведуть на одну годину вперед. Відповідно, на стільки ж скоротиться час на сон.

Переведення часу сильно впливає на біоритми людини. У порівнянні з переходом на зимовий час, літній є важчим для адаптації. Узимку люди сплять на годину довше, тому цей час вважають більш комфортним.

Через зміну часу організм змушений різко перебудовуватись, доводиться різко змінювати графік життя, планування дня тощо. У швидкоплинному житті багато залежить від біоритму людини. Якщо Ви «жайворонок», то прокидатися вранці буде легше, якщо ж Ви «сова» і звикли лягати пізно, а спати довше, то буде дещо проблематичніше.

Вважається, що менша кількість сну і раннє прокидання впливають на самопочуття, виникнення апатії, зосередженість, що тягне за собою певні проблеми зі здоров’ям. Отже, як підготувати свій організм до переведення годинників і перейти на новий графік без шкоди для здоров’я?

Прокидайтесь раніше вже зараз. Годину на зимовий чи літній час завжди переводять на вихідних. І не дарма. У неділю, який є вихідним днем, можна більше відпочити, при потребі доспати та налаштувати організм на інший час з понеділка. Але бажано вже зараз лягати спати раніше ніж зазвичай. Відповідно до свого біоритму, найімовірніше, заснути відразу вам не вдасться, але це дозволить полежати у стані спокою і підготуватися до сну. Таким чином організм зможе звикнути до нового графіку. Графік, коли лягати спати і прокидатися, аби день був продуктивним, у кожного свій. Головне, щоб був збережений комфортний восьмигодинний сон. За цей час організм відпочине, а внутрішній резерв відновиться.

Не перевтомлюйтесь. Щоб переведення годинників не позначилося на здоров’ї вашого організму, уникайте надмірних фізичних навантажень і, по можливості, більше відпочивайте. Особливо це актуально для літніх людей і тих, хто страждає від захворювань серцево-судинної системи.

Засинайте в тиші. Відмовтесь від перегляду відео чи прослуховування перед сном. Вимикайте телевізор, смартфон, годинник та інші девайси щонайменше за 30 хвилин до сну.

Ранок починайте зі світла. Запустивши світло в кімнату, ви допоможете своєму організму прокинутися. Поки збираєтеся, обов’язково відкрийте штори або включіть світло в кімнаті.

Частіше бувайте на свіжому повітрі. Свіже повітря і регулярні прогулянки повинні бути невід’ємною частиною здорового способу життя кожної людини. Частіше провітрюйте приміщення, якщо можливість виходити з дому обмежена.

Підтримайте імунітет. Імунна система після зими досить ослаблена, тому організм відчуває навантаження навіть без переведення годинників. Можна прийняти курс вітамінів, але тільки після консультації з лікарем.

Нормалізуйте свій раціон. Постарайтеся не посилювати стрес, який викликає в організмі через перехід на літній час, додатковим стресом від неправильного харчування. Додайте більше фруктів, виключіть фастфуд, жирну і гостру їжу, їжте поменше солодкого.

Не сідайте за кермо. Згідно зі статистикою, в перші дні після переведення годинників кількість ДТП на дорогах зростає. Порушення режиму та нестача сну можуть спровокувати стан, в якому краще не керувати машиною.

Відмовтеся від кави та алкогольних напоїв. Вони негативно впливають на нервову систему і посилюють стрес від зміни розпорядку дня.

Переважна більшість наших порад актуальні не тільки під час адаптації організму до сезонного переведення годинників. Вони універсальні і відповідають правилам здорового способу життя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
З 24 лютого на Україну було здійснено підлий напад. З цього моменту житя українців поділилася на до та після. Наразі виникають ситуації, які нам мирному населенню не відомі. Тож надає о поради, які можуть врятувати життя.
Оголошення
live comments feed...