• Головна
  • Актуальність теми для кандидатської дисертації: як обрати дослідницьке питання?
Новини компаній
11:12, 1 квітня

Актуальність теми для кандидатської дисертації: як обрати дослідницьке питання?

Новини компаній

Що таке дослідницьке питання та його значення

Кандидатська дисертація (незалежно від того, виконували Ви її самостійно чи скористались послугою нашої компанії – кандидатська дисертація на замовлення під ключ) це завжди дискусія, завжди наукові дебати, завжди суперечки, завжди зауваження. Це цілком нормальний процес, спрямований на доведення дисертаційної роботи до досконалості з метою її успішного захисту. Наявність великої кількості зауважень це не критично. Критичним може бути лише одне – тема роботи не актуальна, дослідницьке питання не доведено. В такому випадку в науковому колі прийнято дисертаційну роботу називати «цеглою» та безперспективним дослідженням. Саме тому необхідно вкрай важливо поставитись до вибору дослідницького питання та обґрунтування актуальності теми для кандидатської дисертації.

Актуальність теми для кандидатської дисертації: як обрати дослідницьке питання?, фото-1

Дослідницьке питання – це частина наукової проблеми, вирішення якої насьогодні є важливим та актуальним науково-практичним завданням. Дослідницьке питання міститься в межах теми роботи та виступає підґрунтям актуальності роботи.

Актуальність теми – це розгорнуте (від пів сторінки до 2 аркушів) обґрунтування важливості обраної теми дисертації.

Процес обрання дослідницького питання для кандидатської дисертації

Такий процес як правило передбачає наступні етапи:

  • аналіз кандидатських та докторських дисертацій за останні 5-10 років за схожою тематикою;
  • опрацювання отриманих в даних роботах результатів;
  • окреслення питань, які актуальні, але не розглянуті в існуючих роботах;
  • вибір з відібраних «вільних» напрямів – найбільш цікавого;

огляд наявних наукових джерел, присвячених саме відібраному питанню (вони повинні бути, але їх не повинно бути занадто багато. В даному випадку діє правило «золотої середини»).

Приклад, як вдало сформулювати актуальність теми для кандидатської дисертації.

Виходити треба завжди з теми роботи, задавши собі питання «Навіщо?». Крім того, в голові потрібно держати сучасні ключові «фішки», від яких ми повинні відходити при формуванні актуальності. Такі «фішки», дадуть сучасності та підсилять актуальність. Як не прикро, но такими «фішками» найчастіше виступають кризові явища: пандемія, військовий стан тощо. Доцільно проложити уявну «дробинку» між такою «фішкою» та нашою темою і від цього розпочати. Далі речення за реченням ми спускаємось сходинками від глобальної «фішки» до нашої теми. Після цього фіксуємо всі думки, перечитуємо, щоб не обривалась думка. Коригуємо в разі необхідності. В даному випадку в якості прикладу сформулюємо актуальність наступним чином:

Актуальність теми для кандидатської дисертації: як обрати дослідницьке питання?, фото-2

Отже, простежуються такі сходинки: військовий стан в крайні – сукупність виробничих підприємств – маркетингова стратегія нашого підприємства.

Саме така актуальність від загального к частковому (спуск від глобальної проблеми до конкретної теми) вважається найбільш виграшним.

В якості прикладу представлено три сходинки, а оптимальна кількість три – п’ять. Менше – не так ефектно, а більше – втрачається думка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#кандидатська дисертація #написання дисертації #роль дисертації
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...