• Головна
  • До Дніпра та Запоріжжя може долетіти за 2,5 хвилини: особливості небезпеки гіперзвукової ракети "Циркон"
10:00, 26 березня

До Дніпра та Запоріжжя може долетіти за 2,5 хвилини: особливості небезпеки гіперзвукової ракети "Циркон"

До Дніпра та Запоріжжя може долетіти за 2,5 хвилини: особливості небезпеки гіперзвукової ракети "Циркон"

25 березня війська рф завдали ударів по Києву двома своїми найновішими ракетами ЗМ22 "Циркон". Вона має середню швидкість 9 тисяч кілометрів на годину та може долітати до столиці з окупованого Криму за 6 хв.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на пресслужбу Сил оборони півдня України.

Ракети даного типу мають гіперзвукову швидкість та здатні долітати до цілі за лічені хвилини. Так, "Циркон" долітає:

  • Одеса, Херсон, Миколаїв - до 1 хвилини;
  • Запоріжжя, Дніпро - до 2,5 хвилин;
  • Кропивницький - до 3 хвилин.

Окремі уламки мають маркування, які кажуть про виробництво у 2022 році

Вчора було вже друге публічно відоме використання цієї ракети після невдалої спроби атакувати нею Київ 7 лютого. Якщо тоді після удару від "Циркона" залишились лише дуже сильно фрагментовані уламки, ідентифікація яких зайняла п'ять днів для офіційного підтвердження використання рф цієї ракети. То наразі стали доступні значно інформативніші уламки "Циркона".

Крім того, окремі уламки мають маркування, які кажуть про виробництво у 2022 році. І також окремі частини, які знаходять у різних районах столиці збігаються із частинами, які залишились після попередньої атаки "Цирконом".

"Циркони" можуть бути зафіксовані лише після пусків

Аналізуючи атаку на Київ ракетами "Циркон", варто зауважити, що цей тип ракет дуже небезпечний, оскільки, вони мають дуже високу швидкість. Директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих пояснив чим, ці ракети небезпечніші від "Кинджалів". 

"Ці ракети запускались з окупованого Криму і час підльоту вимірюється у хвилинах. Тобто, якщо запускати ці ракети з Криму, то до Києва вони долітають за 7-10 хвилин. Окрім цього, пуск цієї ракети не можна спрогнозувати завчасно, на відміну від тих же "кинджалів". Оскільки, з "кинджалами" все зрозуміло, коли з аеродромів злітають Міг-31 - носії цих ракет. З "Цирконами" інша ситуація. Ці ракети можуть бути зафіксовані лише після пусків",- пояснив Рябих.

Експерт зауважив, що часто застосовувати ракети “Циркон” противник не може.

"Ракета "Циркон" має меншу вагу бойової частини, ніж "Кинджал". Щонайменше вдвічі. За попередніми оцінками вага бойової частини "Циркону" становить від 200 до 300 кг. Втім, варто наголосити, що подібні удари не можуть бути частими на цьому етапі війни. Оскільки наразі ці ракети навряд чи пішли в серійне виробництво. Зараз росіяни виробляють ці ракети в експериментальному виді", - додав він.

Особливості зброї, якою вихвалявся путін

росія таки змогла розробити гіперзвуковий прямотічний реактивний двигун та встановити його на "Циркон". З цього слідує, що на відміну від Х-47 "Кинжал" ракета "Циркон" все ж таки є гіперзвуковою та може підтримувати постійну гіперзвукову швидкість.

ЗМ22 "Циркон" є один з маловідомих проєктів кремля зі створення "гіперзвукового" озброєння. Ракету розробило й виробляє науково-виробниче об'єднання машинобудування у реутові московської області.

Вона заявлена виробниками, як перспективна протикорабельна гіперзвукова крилата ракета, з гіперзвуковою повітряно-реактивною рушійною установкою.

Зазначається, що гіперзвукові ракети "Циркон" також можуть бути ефективні проти стаціонарних укріплених об’єктів. Наразі про цю ракету мається мало відомостей, оскільки ворог тримає її етапи розробки та модифікації у таємниці.

Характеристики ракети

  • Дальність стрільби - майже на 600-1000 (до 1500) кілометрів;
  • Висота польоту — 30-40 кілометрів;
  • Швидкість польоту - до 8-9 Мах;
  • Маса БЧ - 300 (до 400) кілограм;
  • Довжина - 8-10 метрів.

Допускається, що "Циркон" - двоступенева ракета, перший ступінь якої обладнаний твердопаливним ракетним двигуном, а другий - прямоточним повітряно-реактивним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...