• Головна
  • Відомий лікар Дніпропетровщини Людмила Падалко про проєкт UNFPA: Ми вдячні за можливість рятувати життя
Новини компаній
15:00, 14 березня

Відомий лікар Дніпропетровщини Людмила Падалко про проєкт UNFPA: Ми вдячні за можливість рятувати життя

Новини компаній

Кожного дня вони дякують Богові та людям, завдяки яким мають можливість рятувати здоров’я та життя своїх пацієнтів. Не дивлячись на відстані, погоду на навіть небезпечність від ворожих обстрілів вони поспішають туди де потрібна їх допомога. Де їх чекають люди, які розуміють, що крім них дасть ніхто.

Вони – це медики, які працюють на Дніпропетровщині у складі мобільної бригади акушерів-гінекологів, що створена та діє у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

Бригада, до складу якої входять декілька лікарів акушерів-гінекологів, спеціалістів по ультразвуковій діагностиці, медсестри та водії, щомісяця роблять по двадцять виїздів. Працюють по черзі.

Відомий лікар Дніпропетровщини Людмила Падалко про проєкт UNFPA: Ми вдячні за можливість рятувати життя, фото-1

На сучасному укомплектованому усім необхідним для виконання поставлених завдань автомобілі, які лікарі отримали в рамках зазначеного проєкту, їм доводиться їздити по всій області. Нерідко відвідують і досить небезпечні райони – Нікополь, Марганець та інші. Були випадки, коли через обстріли медиків попереджували й доводилось розвертатися назад. Тому заради безпеки намагаються, щоб люди не збиралися у великій кількості. Приїхали в село, зібрали небагато жителів, попрацювали та поїхали далі.

Кожен керівник територіальної громади Дніпропетровщини або його заступник тримає на пульсі питання, пов’язані із виїздами бригади. Свого часу обласна рада звернулася до них з листом по відповідну підтримку. Також в рамках цього проєкту, який здійснюється під патронатом першої леді, був підписаний меморандум між обласною радою, департаментом охорони здоров’я обласної військової адміністрації та КП «Регіональний медичний центр родинного здоров’я».

Регіональний координатор проєкту, медичний директор цього центру Людмила Падалко запевняє: за час свого існування проєкт повністю довів свою важливість та необхідність для людей – і пацієнтів, і медиків. І результати виявилися навіть більшими, ніж очікувалися.

Відомий лікар Дніпропетровщини Людмила Падалко про проєкт UNFPA: Ми вдячні за можливість рятувати життя, фото-2

За її словами, важко переоцінити ту підтримку, яку отримують жінки, які, в основному, живуть в регіонах, віддалених населених пунктах, селах та селищах.

«Туди приїжджають досвідчені лікарі із технікою, ультразвуковим апаратом, кольпоскопом, забором мазків на дослідження на рак та іншим. Це дуже важлива допомога жінці, яку здійснює Фонд народонаселення ООН в Україні. І яка так потрібна особливо у віддалених куточках нашої області. У цих жінок багато проблем, через які вони не можуть попасти до лікарів в обласному чи навіть районному центрах. Це й питання відсутності зручного та недорогого, транспорту, стан доріг, ціни тощо. Та й господарство чи роботу надовго залишити важко», – розповідає Людмила Падалко.

Більшість звертаються зі скаргами на здоров’я. Але ті, у кого виявляють рак, не були на огляді багато років і прийшли до медиків бригади для профілактичного огляду. Також своєчасно оглядають вагітних. Окремо в бригаді йдуть переселенці – вони бувають щодня. Крім цього безкоштовно роблять дослідження на гепатити, сифіліс, ВІЛ, та цукор.

Відомий лікар Дніпропетровщини Людмила Падалко про проєкт UNFPA: Ми вдячні за можливість рятувати життя, фото-3

Кожна жінка – дружина, матір чи донька. Тому, в першу чергу, думає про родину. А вже потім про себе. Це відображується й на психологічному стані людини, яка не може приділити собі увагу.

«А ми приїжджаємо прямо до них і пропонуємо безкоштовну допомогу. Як показав досвід, кожна жінка не була на огляді, в середньому, близько восьми-десяти років. А у нас війна стільки продовжується. Особливо враження справлять випадки, коли виявляємо рак на ранніх стадіях. Він лікується. Це означає, що ми фактично подарували цій жінці життя, її родині – матусю. Тому ми вдячні за це Господу Богу і Фонду, що маємо таку змогу», – ділиться координатор проєкту.

Важко щось додати до слів лікаря. Хіба що побажання їм залишатися вірними обраній професії та присязі допомагати людям. А ще – вірити, що Бог не залишить без тих, хто допоможе у цьому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...