• Головна
  • В Україні сертифікати "єВідновлення" можна буде використати для пільгової іпотеки
10:00, 26 лютого

В Україні сертифікати "єВідновлення" можна буде використати для пільгової іпотеки

В Україні сертифікати "єВідновлення" можна буде використати для пільгової іпотеки

В Україні дозволили використовувати сертифікати “єВідновлення” для пільгової іпотеки. Також максимально спростили оформлення грошових компенсацій.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

22 лютого Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт № 10208. В Мінцифри пояснили, що тепер українці, які через війну втратили житло, зможуть використати сертифікат "єВідновлення" для купівлі домівки за програмою "єОселя".

"Наприклад, ви отримали житловий сертифікат єВідновлення за знищене житло на 2 мільйони гривень. Однак квартира, яку хочете придбати, дорожча і коштує 3 мільйони.

Раніше в такому разі потрібно було відразу доплатити з власних коштів або вибрати дешевше житло. Тепер можна частину суми угоди покрити сертифікатом єВідновлення, а на решту взяти кредит за державною програмою єОселя", - повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров.

Кредитна ставка для військових-контрактників, силовиків, учителів, медиків та науковців становить 3%, для учасників бойових дій, ветеранів, переселенців та всіх, хто не має власного житла - 7%.

"Житловий сертифікат єВідновлення можна буде використовувати для придбання житла у поєднанні з державною програмою пільгової іпотеки єОселя.

Це означає, що за законом, при купівлі житла частину суми угоди можна покрити сертифікатом єВідновлення, а на решту взяти кредит за державною програмою єОселя. Для остаточної імплементації вже розробляються відповідні механізми взаємодії", - додали в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

Українцям спростили оформлення грошових компенсацій

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк повідомила, що процедуру подання заявки на компенсацію за зруйноване житло в Україні максимально спростили.

Вона зазначила, що раніше людям доводилося збирати чималий пакет документів, проте зараз для цього достатньо витягу з Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ).

Документ можна оформити у нотаріуса, державного реєстратора у ЦНАП, а також у місцевій раді громади, де знаходиться зруйнований будинок.

Раніше людям, які втратили житло, доводилося збирати безліч документів та подавати їх Бюро технічної інвентаризації (БТІ).

Далі фахівці оглядали житло та вносили результати оцінки до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕСБ). Саме на основі цих даних нотаріуси анулювали право власності.

При цьому українців попередили, що припиняти право власності на знищене житло потрібно не раніше, ніж буде отримано житловий сертифікат у "Дії" та заброньовано за ним кошти на придбання нового будинку.

Понад 800 українських родин вже придбали нові оселі на заміну втрачених через агресію росії саме завдяки житловим сертифікатам. Більшість угод - 92%, стосуються придбання житла на вторинному ринку. Йдеться як про квартири, так і про приватні будинки. Загальна сума використаних сертифікатів - 1,8 млрд гривень. Загалом же наразі було сформовано 3368 житлових сертифікатів на суму в 6 млрд гривень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...