• Головна
  • Зв’язок без кордонів: в Україні може запрацювати єдина роумінгова зона з ЄС
13:31, 25 лютого

Зв’язок без кордонів: в Україні може запрацювати єдина роумінгова зона з ЄС

Зв’язок без кордонів: в Україні може запрацювати єдина роумінгова зона з ЄС

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про єдину роумінгову систему з Європейським Союзом.

Про це повідомила в телеграмі пресслужба Міністерства цифрової трансформації, передає редакція сайту 056.

У відомстві зазначають, що українці, які подорожуватимуть країнами ЄС, зможуть користуватися національними тарифами мобільного зв’язку і не сплачувати додаткових коштів за послуги роумінгу протягом чотирьох місяців. Так само європейські мандрівники користуватимуться домашніми тарифами.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2023 року українська та європейська сторони внесли зміни до Угоди про асоціацію щодо приєднання України до роумінгової зони ЄС. Тоді зазначалося, що Україна може приєднатися до зони вільного телефонного роумінгу Roam like at home (RLAH) у 2024 році, якщо всі необхідні зміни до законодавства буде імплементовано менш ніж за 12 місяців.

Що зміниться після ухвалення законопроєкту?

Українці зможуть користуватися домашніми тарифами мобільного зв’язку на території держав Євросоюзу в подорожах тривалістю до 4 місяців. Тож більше не доведеться сплачувати додаткові збори за роумінг чи витрачати час на пошук дешевших варіантів, щоб залишатися на зв’язку. Наприклад, купувати місцеві SIM-карти. 

Достатньо буде просто користуватися власним номером телефону. Ситуації, коли списують кілька тисяч гривень у день за користування звʼязком за кордоном, залишаться в минулому. 

Крім цього, права споживачів будуть захищені за правилами ЄС. Користувачів інформуватимуть про всі умови послуг та зміни тарифікації при перевищенні ліміту використання роумінгу. Це також унеможливить неправомірне списання коштів.

Не доведеться платити за зв’язок більше і європейцям в Україні. Вони також зможуть користуватися домашніми тарифами від своїх операторів. 

Спільна роумінгова зона також покращить інвестиційний клімат для бізнесу у сфері електронних комунікацій. Адже українські компанії працюватимуть за єдиними правилами з європейськими партнерами і завдяки цьому здобудуть високий ступінь довіри серед іноземних інвесторів. 

Крім того, це наблизить українське законодавство до європейського та створить передумови для інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Які є проблемні питання та ризики?

Зараз діє Спільна заява українських та європейських операторів про тимчасове зменшення вартості зв’язку. Це дає змогу українцям у Європі без обмежень користуватися безоплатним роумінгом. Однак така домовленість дійсна лише до квітня наступного року, після чого її буде продовжено чи зупинено. Якщо друге — то тарифи можуть зрости. 

Приєднання України до єдиної роумінгової зони з ЄС дасть змогу частково компенсувати зростання цін. Адже протягом 4 місяців перебування в країнах Євросоюзу українці зможуть користуватися домашніми тарифами та не переплачувати. 

Якщо ж перебувати за кордоном довший період, доведеться платити за зв’язок за ринковими тарифами. Це може вплинути на витрати українських переселенців, які тимчасово живуть у країнах ЄС. 

Ухвалення законопроєкту також може призвести до збільшення видатків українських операторів. Адже щоб відповідати європейським вимогам, їм доведеться доопрацьовувати свої білінгові системи, зробити додаткове смс-інформування абонентів та вкласти інвестиції в оновлення бізнес-процесів.

Крім того, дохід українських компаній може знизитися. Як результат, зменшаться надходження в державний бюджет. Адже в країнах ЄС зараз перебувають мільйони українців, тоді як в Україні європейців порівняно небагато. Через це українські оператори будуть змушені платити європейським більше, ніж ті сплачуватимуть їм.

Після ухвалення законопроєкту в Парламенті Україна та ЄС проведуть перемовини та визначать, коли Roam like at home зможе запрацювати в нашій державі. Під час домовленостей, зокрема, врахують потребу технічно доопрацювати мережі українських операторів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...