• Головна
  • "У нас хотіли її відібрати. Заглушити вибухами, випалити війною": з Міжнародним днем рідної мови привітали у Дніпрі
12:00, 21 лютого

"У нас хотіли її відібрати. Заглушити вибухами, випалити війною": з Міжнародним днем рідної мови привітали у Дніпрі

"У нас хотіли її відібрати. Заглушити вибухами, випалити війною": з Міжнародним днем рідної мови привітали у Дніпрі

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. А в Україні відзначається з 2002 року.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Це мова великого народу, великої культури, багатовікової історії. Століттями гнана і переслідувана звучала вона у піснях і думах, казках і легендах, гострилася і сяяла в невмирущих творах українських письменників.

Вторгнення рф нагадало нам, про значущість рідної мови. Її не знищила війна, наша мова відродилася і стала сильнішою. На українську переходять все більше людей в різних регіонах країни. Зокрема, у Дніпрі. Чутно її на вулицях, в магазинах, закладах. Вона майже повністю витіснила російську - мову окупантів. 

З нагоди свята, місцева влада привітала місцевих жителів.

"У світі безліч мов. Милозвучних, енергійних, незвичних, розповсюджених і рідкісних. Втім, найкраща – своя. Рідна. У нас хотіли її відібрати. Заглушити вибухами, випалити війною. Не вийшло! Навпаки – вона зазвучала ще гучніше. Тисячами, мільйонами голосів. Українською. З твоїм днем, рідна! Для кожного народу своя. Для кожного – найкраща", - написав в своєму Telegraм-каналі очільник Дніпропетровської військової адміністрації Сергій Лисак.

Згадав сьогодні слова Ліни Костенко голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Вважає, що не випадково це навіяла йому пам'ять, адже з просоння не думав про Міжнародний день рідної мови.

"Я точно знаю, що ніхто не відбере в нас мову, тому що вона – одна з ключових ідентичностей нашого непереможного народу. Це не просто засіб спілкування. Мова – це душа нашої нації та її генетичний код", - написав Лукашук.

Також він показав, як на картинці нашу мову бачить ШІ в образі жінки.

"У нас хотіли її відібрати. Заглушити вибухами, випалити війною": з Міжнародним днем рідної мови привітали у Дніпрі, фото-1

Слід зазначити, що людина, яка цінує рідну мову, розмовляє нею та вдосконалює її – має міцний фундамент власної особистості, сповнена поваги, любові та відчуття власної гідності. Саме національна мовна ідентичність кожного з нас формує національний менталітет, зберігає та збагачує його культурні здобутки.

Шануйте і любіть рідну українську мову, бережіть її в усій чудовій красі і для себе, і для наступних поколінь. Адже мова – це не тільки засіб спілкування. Це код нашої нації. Символ протистояння окупантам не одну сотню років. Гарант державності, незламності, сили духу та гідності українського народу. Знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Рід наш прекрасний духовністю. Наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона; всі творчі сили людини були спрямовані на зміцнення сім’ї, свого роду.
Оголошення
live comments feed...