• Головна
  • F-16 та 60 млн канадських доларів: які підсумки засідання «Рамштайн-19»
17:00, 17 лютого

F-16 та 60 млн канадських доларів: які підсумки засідання «Рамштайн-19»

F-16 та 60 млн канадських доларів: які підсумки засідання «Рамштайн-19»

14 лютого за участі очільників оборонних відомств із 50 країн світу у віртуальному форматі відбулося чергове засідання Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн-19»).

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували підсумки засідання «Рамштайн-19», передає редакція сайту 056. 

Через хворобу міністра оборони США Л. Остіна від американської сторони у засіданні взяв участь голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Ч. Браун, з української сторони Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник О. Сирський, міністр оборони України Р. Умєров, очільник ГУР МОУ К. Буданов.

Під час цього засідання «Рамштайну» сторони обговорювали короткострокові потреби України та напрямки підтримки країнами-партнерами коаліцій артилерії, протиповітряної оборони, виробництва дронів та IT-коаліції.

Із найважливіших рішень засідання варто зауважити наступні.

По-перше, онлайн-виступ міністра оборони США Л. Остіна підтвердив відданість Вашингтону підтримці «в короткостроковій та довгостроковій перспективі» військових потреб нашої країни. Готовність підтримувати нашу країну й надалі також озвучили майже всі європейські міністри оборони.

По-друге, сторони провели плідні перемовини в рамках коаліції спроможностей (у форматі «Рамштайн» існує 8 коаліцій, до кожної з яких приєдналось по 10 країн). Зокрема, під час цього засідання:

Офіційно розпочала роботу коаліція інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони з 15 країн-партнерів, які підписали відповідний меморандум. Передбачається, що коаліція за лідерством Німеччини, Франції та США координуватиме свої національні внески для посилення ППО України в частині ефективності на полі бою і захисту населення. Глава МО Німеччини Б. Пісторіус заявив, що результатом започаткування коаліції стане суттєве «закриття українського неба», а К. Буданов особливо відзначив підтримку партнерами постачання додаткових ракет для нашої ППО та протикорабельних ракетних комплексів.

Офіційно запустили роботу коаліції дронів, до якої приєдналися: Швеція, Велика Британія, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Нідерланди, Латвія. Як оголосив міністр оборони України, у рамках дронової коаліції буде декілька напрямів – міжнародна фінансова підтримка виробництва БпЛА та виробництво дронів в Україні й за кордоном. За його словами, робота з виробництва дронів для усіх видів та родів військ вже почалась.

Грунтовна доповідь Головнокомандувача ЗСУ чітко визначила основними пріоритетами артилерійської коаліції постачання артсистем та артбоєприпасів. Партнери озвучили, скільки кожна країна зможе передати в найближчий місяць Україні зброї та боєприпасів, зокрема 155-мм снарядів. Також із партнерами обговорювались перспективи спільного виробництва боєприпасів. Досягнуто певних домовленостей щодо виділення Україні далекобійних ракет для ефективнішого знищення окупантів у тилу, їхніх логістичних шляхів, складів і командних пунктів. 

Напередодні засідання, 12 лютого, Естонія та Люксембург як країни-лідери, а також Бельгія, Данія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди та Україна підписали угоду про співпрацю в рамках коаліції з розбудови ІТ-спроможностей України. Угода закріпила прагнення держав-учасниць протягом наступних 6 років надавати допомогу Україні у створенні взаємосумісної ІТ-інфраструктури МО та Сил оборони України. Під час «Рамштайн-19» також визначили ступінь співучасті кожної з країн-партнерів у реалізації ІТ-коаліції, алгоритм ухвалення рішень та закупівель, а також юридичне обґрунтування фінансових внесків країн-учасниць.

20 країн підписали в Брюсселі протокол про наміри створити коаліцію з розмінування України. Лідером у коаліції будуть Литва й Ісландія. Литва, зокрема, планує передати українській армії бронетранспортери і виділити €1,2 млн на програму НАТО у сфері розмінування.

По-третє, за заявою К. Буданова, питання поставок Україні F-16 «вже вирішене» і зараз триває обговорення таких технічних подробиць, як готовність інфраструктури України, пілотів і персоналу до їхнього застосування. Хоча конкретні строки отримання Україною літаків начальник ГУР МО не назвав, але сподівається, що це відбудеться вже навесні. 

З інших знакових результатів засідання слід виділити заяву міністра оборони Канади Б. Блера про надання Україні близько $44 млн (60 млн канадських доларів), які підуть на постачання запасних частин, станцій озброєння, авіоніки та боєприпасів для винищувачів F-16 в Україні.

Отже, основним підсумком «Рамштайн-19» стало підтвердження підтримки союзниками оборонних потреб України, попри невизначеність з допомогою від США, яку не можуть ухвалити в Конгресі протягом майже чотирьох місяців. Сподіваємося, що позиція очільника МО США з цього питання, підтримана Президентом США Д. Байденом, Генеральним секретарем НАТО Є. Столтенберґом та більшістю європейських лідерів спонукають Конгрес швидше схвалити документ, щоб відновити постачання Києву озброєння й техніки зі США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...