• Головна
  • Тривожна тенденція: Середземне море занадто швидко нагрівається і стає кислішим
17:00, 8 лютого

Тривожна тенденція: Середземне море занадто швидко нагрівається і стає кислішим

Тривожна тенденція: Середземне море занадто швидко нагрівається і стає кислішим

Середземне море стає теплішим, кислішим та бруднішим. В ньому зростає концентрація пластику та ртуті.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Ізраїльський океанографічний інститут.

Нещодавно уздовж континентального шельфу уздовж узбережжя Ізраїлю було здійснено серію наукових досліджень. Засвідчено, що верхній шар води у Середземному морі продовжує нагріватися приблизно на 0,13 градуса Цельсія на рік. Стається це в результаті глобального потепління і є удвічі більше, ніж прогнозувала Всесвітня кліматична організація.

Швидші темпи нагрівання Середземного моря пояснюється тим, що це відносно невелика водойма, якщо порівнювати з океанами. Крім того, південно-східна частина Середземного моря, яка межує з Ізраїлем, є найгарячішою та найсолонішою через те, що вода з Атлантичного океану встигає нагрітися, доки досягне ізраїльського узбережжя.

З 1992 по 2022 рік рівень Середземного моря піднявся приблизно на 14,59 сантиметра. Глобальне підвищення рівня моря спричинене нагріванням і розширенням морської води та таненням льодовиків, що також впливає на Середземне море.

Ще одна тривожна тенденція – поступове підкислення морської води. Його темпи складають близько 0,003 pH на рік. Це пов'язано з проникненням підвищеної кількості вуглекислого газу з повітря. Окислення води впливає на різноманітні біологічні процеси в морі, зокрема руйнує мінерали, які потрібні кораловим рифам та молюскам для побудови своїх скелетів і раковин.

У звіті також сказано, що більшість показників забруднення моря залишилися стабільними порівняно з попередніми роками. Але дослідники відзначили "тривожну тенденцію до зростання" забруднення ртуттю в північній частині Хайфської затоки. Це, ймовірно, пов’язано з надходженнями ртуті із ґрунтовими водами з-під закинутої фабрики в цьому регіоні.

Нагадаємо, ми писали, що значно зріс рівень солоності Азовського моря. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...