• Головна
  • Зимовий град у Дніпрі: сумна реальність чи просто неприємне природне явище
16:30, 5 лютого

Зимовий град у Дніпрі: сумна реальність чи просто неприємне природне явище

Зимовий град у Дніпрі: сумна реальність чи просто неприємне природне явище

Сьогодні, близько 15:00 у Дніпрі пройшов зимовий град з дощем. Маленька крупа була рясною і падала близько 15 хвилин. Через плюсову температуру повітря вона швидко розтанула.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Синоптики прогнозували невеликий дощ з мокрим снігом. Але граду не було передбачено. Таке явище досить дивне явище для початку лютого. Воно стало повторюватися у більшій чи меншій мірі надто часто, ледве не щозими.

Такі опади бувають, коли біля землі температура повітря нижча 0°C, а в зоні утворення дощу – вища цієї позначки. За словами кліматологів, кількість таких явищ в умовах зміни клімату буде збільшуватися.

"Це колись узимку була постійна температура нижче нуля, зараз – декілька днів мінусова температура, потім знову – плюсова. Крім замерзаючих дощів взимку стали спостерігатися такі нехарактерні для цієї пори року тумани – це відбувається, коли надходить тепле і вологе повітря, а потім, коли вночі знижується температура, в ньому конденсуються крапельки. Раніше тумани були притаманні більшою мірою восени та навесні, а нині все частіше бувають і взимку. Зима взагалі останніми роками починається пізніше і загалом зменшується кількість морозних днів і кількість приморозків, що для деяких сільськогосподарських культур більш комфортно. Але на цьому «плюси», мабуть, і закінчуються", – розповіла член Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), завідуючою лабораторією прикладної кліматології УкрГМІ, кандидат фізико-математичних наук Світлана Краковська.

Вона відмітила тенденцію, коли зменшується тривалість стійкого снігового покрову порівняно з тим, що було років 20 тому. При цьому збільшується його максимальна висота, тобто сипле снігом, як і поливає дощем – «то густо, то пусто». Це показник того, що в кліматичній системі відбулося потепління. А потепління на 1 градус означає збільшення кількості вологи в атмосфері на 7%.

Краковська зазначила, що температурний режим зараз дуже нестійкий через зміни атмосферної циркуляції з початку нашого століття. Взимку фіксіють різкі зміни температури, коли вона підвищується – мокрий сніг, дощ, ожеледицю. І таке аж до самого Різдва. Класичні морози тривають десь до Хрещення. Та через нетипові зими хвилюватися не варто. Адже для нашої країни це просто неприємне явище.

"Тішимося, що Україна, як стверджують науковці, ще – у везунчиках. Бо є на планеті регіони, які, на жаль, потерпають від глобального потепління набагато серйозніше", - сказала кліматолог.

Нагадаємо, ми писали, що у Дніпрі та області збережеться небезпечне метеорологічне явище

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...