• Головна
  • Коли Масниця у 2024 році: традиції та назви кожного дня свята
17:30, 31 січня

Коли Масниця у 2024 році: традиції та назви кожного дня свята

Коли Масниця у 2024 році: традиції та назви кожного дня свята

Масниця — відоме старослов'янське свято, яке дійшло до наших днів. Це свято здавна символізувало проводи Зими та зустріч Весни. Православна Масниця не має фіксованої дати, адже її святкування прив'язане до Великого посту, що, своєю чергою, розпочинається залежно від Великодня.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Спочатку свято з'явилося ще за часів язичництва на території Київської Русі. Тобто Масниця — це, безсумнівно, українська культурна спадщина.

Розпочинається воно за неділю перед Великим постом. Триває сім днів, кожен із яких має свою назву. У 2024 році Масний тиждень розпочнеться 11 березня (у понеділок) і закінчиться 17 березня. 

Часто цей період має назву Сирний тиждень, тому що забороняється вживати м'ясні продукти, а ось молочні, зокрема, сири, є обов'язковими на святковому столі. Протягом святкування українці печуть млинці, ліплять вареники, які подають із різноманітними начинками, готують кашу.

Кожен день Сирного тижня має своє значення, а тому святкується за певними традиціями.

Понеділок — зустріч Масниці

В перший день свята збираються вдома, печуть млинці та ліплять вареники з різною начинкою. Дозволялося ходити в гості чи приймати у себе рідню. На головній площі населеного пункту встановлювали опудало Зими.

Вівторок — Заграші

Наші предки влаштовували оглядини. Адже батьки поспішали посватати дітей до початку Великого посту. Також проводили час у гуляннях, гостях.

Середа — Тещині млинці

Зять йшов у гості до своєї тещі, а вона пекла йому млинці. За кількістю та якістю частування можна було сказати, наскільки хорошими були стосунки у сім'ї. Вважалося, чим щасливішою цього дня буде теща, тим краще буде жити подружжя.

Четвер — широка Масниця, Розгуляй

Цього дня люди виходили на народні гуляння. Всі господарські та домашні справи намагалися завершити, щоб покататися на санях, відвідати ярмарку та пострибати через багаття.

П'ятниця — Тещині вечірки

Теща йшла в гості до зятя. Іноді брала з собою родичів та подруг. А зять опікувався своїми гостями, частував їх смаколиками, зазвичай млинцями і варениками.

Субота — Зовицині посиденьки

Заміжні жінки запрошували до себе в гості молодих дівчат, зокрема сестер своїх чоловіків, щоб вручити подарунки і нагодувати млинцями. Разом вони ворожили на майбутнє, веселилися.

Неділя — Проводи Масниці

У християн це свято ще називається Прощена неділя. Згідно з традицією люди, зустрівшись, говорять один одному "Пробач мені!", а відповісти потрібно "Бог простить і я прощаю!". Святкування закінчувалися спалюванням опудала Зими на вулиці та поминками померлих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Рід наш прекрасний духовністю. Наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона; всі творчі сили людини були спрямовані на зміцнення сім’ї, свого роду.
Оголошення
live comments feed...