• Головна
  • Тимчасовий захист в Польщі: чи отримають його українці після 4 березня 2024 року
16:00, 19 січня

Тимчасовий захист в Польщі: чи отримають його українці після 4 березня 2024 року

Тимчасовий захист в Польщі: чи отримають його українці після 4 березня 2024 року

Вчора, 18 січня, на польському урядовому порталі написали, що Польща, вслід за ЄС, продовжила дію посвідчень про тимчасовий захист до 4 березня 2025 року. Це рішення польського уряду не стосується більшості українців, які знайшли захист від війни на підставі спецзакону про допомогу громадянам України.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на "Наш вибір".

Згідно з рішенням, опублікованим 18 січня 2024 року, особи, які отримали в управлінні у справах іноземців посвідчення про тимчасовий захист з кінцевим терміном 4 березня 2023 року, 4 вересня 2023 року або 4 березня 2024 року, не повинні наразі отримувати нові посвідчення. Їхній термін дії буде автоматично продовжено до 4 березня 2025 року.

«Документи містять відповідну відмітку про продовження строку їхньої дії у силу закону. Тому іноземці, які вже отримали посвідки, можуть і надалі використовувати їх як документи на проживання, що підтверджують їхній правовий статус», – йдеться у рішенні.

Це стосується виключно тих, хто отримав дозвіл на тимчасовий захист в управлінні у справах іноземців Польщі. І воно не стосується тих українців, які перебувають у Польщі на підставі спецзакону та мають PESEL UKR.

Простими словами, продовження посвідок про тимчасовий захист у Польщі до 4 березня 2025 року не стосується українців, а поширюється лише на громадян третіх країн, які легально проживали в Україні на момент початку повномасштабної війни.

"Плутанина, яка виникла в українських медіа, може бути повʼязана з тим, що там не розрізняють дозвіл на тимчасовий захист від управління у справах іноземців та дозвіл на легальне перебування згідно зі спецзаконом про допомогу українцям (за цим спецзаконом українці, зокрема, отримують PESEL UKR), який також можуть називати тимчасовим захистом", - пояснила координаторка інфолінії та консультаційного пункту Українського дому у Варшаві Оксана Пестрикова.

Вона заявила, що особи, які перебувають у Польщі на підставах тимчасового захисту – а саме PESEL зі статусом UKR – актуально знаходяться легально на території Польщі до 4 березня 2024 року. Далі очікують на новелізацію спецзакону і ймовірне продовження терміну тимчасового захисту.

Зазначимо, що Уряд Польщі вже працює над змінами до спецзакону, які повинні продовжити термін легального перебування українців у Польщі до 4 березня 2025 року. У найближчі тижні проєкт змін до спецзакону повинен потрапити на затвердження до Сейму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...