• Головна
  • Посилював русифікацію та приховував аварію на ЧАЕС: на Дніпропетровщині демонтували пам'ятник радянському діячу
13:00, 19 січня

Посилював русифікацію та приховував аварію на ЧАЕС: на Дніпропетровщині демонтували пам'ятник радянському діячу

Посилював русифікацію та приховував аварію на ЧАЕС: на Дніпропетровщині демонтували пам'ятник радянському діячу

У Верхньодніпровську на Дніпропетровщині демонтували бюст Володимира Щербицького. Його перенесли у музей.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Наказом Мінкульту від 4 квітня 2016 року погруддя Володимиру Щербицькому зняли з державного обліку і він втратив статус пам'ятки. Проте, цей "елемент декоративного оснащення" зняли тільки вчора, 18 січня 2024 року.

Володимир Щербицький народився у Верхньодніпровську, Катеринославська губернії УНР 17 лютого 1918 року. Він займатися партійною роботою почав з 1948 року. З 1955-го був першим секретарем обкому КПУ в Дніпропетровську, з 1957 року став членом Секретаріату ЦК КПУ. Потім 17 років працював першим секретарем ЦК Компартії України з 1972 до 89-го.

Із його іменем пов’язують економічний підйом. Він підтримував розвиток спорту, особливо ФК "Динамо".

Водночас за Щербицького посилилася русифікація, було багато політв'язнів. Коли він був при владі радянській людині, може, і жилося краще, але не простому українцеві.

Його також звинувачують у замовчуванні наслідків та масштабів аварії на Чорнобильській АЕС. Найбільше обурювалися через його розпорядження вивести киян на першотравневу демонстрацію у 1986 році, після п'яти днів з моменту катастрофи на АЕС, коли рівень радіації продовжував рости.

Голова Київського міськвиконкому Валентин Згурський пояснив Щербицькому, що усім учасникам акції загрожувала серйозна небезпека, адже радіоактивні потоки йшли на Хрещатик з боку Дніпра. І попросив не проводити парад. Але у відповідь почув погрозу: "Тільки спробуй не провести парад! Я тебе згною".

Хоч і не відразу, але в ситуації почали розбиратися і у вересні 1989 року Щербицький подав заяву про відставку. А за п'ять місяців пішов із життя – у день, коли мав давати пояснення Верховній Раді з приводу чорнобильської аварії та її наслідків. Його не стало у 1990-му в клінічній лікарні "Феофанія", офіційно від запалення легенів, за твердженнями деяких істориків, ймовірно, наклав на себе руки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...