• Головна
  • Тепліша за норму: чим здивувала погода січня на Дніпропетровщині та як вплинула на озимі культури
17:00, 16 січня

Тепліша за норму: чим здивувала погода січня на Дніпропетровщині та як вплинула на озимі культури

Тепліша за норму: чим здивувала погода січня на Дніпропетровщині та як вплинула на озимі культури

Минула перша декада січня, яка в Дніпрі та області виявилась вищою за норму. Середня температура повітря була на 2-4° тепліша ніж зазвичай і склала від 2° морозу до 1° тепла. 

Про це повідомляє редакція сайту 056  з посиланням на Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології.

Опади різної інтенсивності спостерігались по області протягом 6-9 днів у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу. Кількість опадів на переважній території області склала 21-35 мм.

По області утворився сніговий покрив, який на кінець декади зберігався висотою переважно 1-6 см, місцями 13-14 см. Ґрунт на 10 січня промерз на глибину 3-17 см, на північному сході ґрунт талий. Вітер переважав південно-західний, помірний до сильного.

Перезимівля озимини проходила за задовільних умов, озимі культури перебували в стані зимового спокою. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння під час найбільшого похолодання нижче 1-5° морозу не знижувалась і була значно вище критичних температур вимерзання озимих зернових культур.

Впродовж останніх десятиліть відбуваються потужні зміни в кліматичній системі. Зокрема, середня за рік температура в Україні зросла на один градус. Літо і зима стали теплішими майже на 1,5 градуси. Ця зима також не є виключенням.

"...класично у нас найнижчі температури спостерігаються десь в середині січні – другій половині січня, в лютому, то саме цей період у нас може бути найхолодніший. В цей період можливі найсильніші снігопади, зазвичай", - розказала завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...