• Головна
  • Експертам МАГАТЕ вперше заборонили перевірити реакторні зали ЗАЕС: що приховують окупанти
13:00, 4 січня

Експертам МАГАТЕ вперше заборонили перевірити реакторні зали ЗАЕС: що приховують окупанти

Експертам МАГАТЕ вперше заборонили перевірити реакторні зали ЗАЕС: що приховують окупанти

Фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії не можуть отримати доступ до всіх зон майданчика Запорізької АЕС. Це є спробою росіян приховати справжню ситуацію на станції

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на "Енергоатом" та iaea.org.

МАГАТЕ заявило, що російські окупанти вперше заборонили його експертами перевірити реакторні зали трьох енергоблоків ЗАЕС. Не пускають їх два тижні.

"Акцентуючи на постійній небезпеці, з якою стикається станція, команда МАГАТЕ впродовж останніх тижнів продовжує чути регулярні вибухи на деякій відстані від станції.

П'ять з шести реакторів ЗАЕС залишаються в стані холодного зупину, в той час, як четвертий енергоблок перебуває в стані гарячого зупину для виробництва пари і тепла, в тому числі для сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції", - йдеться у заяві агентства.

Зокрема, експертів окупанти їх не пускають до реакторних залів блоків №№ 1, 2 і 6 (саме там розташовані активні зони реакторів та міститься відпрацьоване ядерне паливо). Залишається обмеженим доступ і до деяких частин турбінних залів реакторних блоків №№ 3, 4 та 6, а також до дахів реакторів.

"Це перший випадок, коли експертам МАГАТЕ не надали доступ до реакторного залу енергоблока, який перебував у стані холодного зупину. Саме там розташована активна зона реактора та відпрацьоване паливо. Команда продовжуватиме запитувати цей доступ", - додали в агентстві.

За словами президента Енергоатома Петра Котіна, факт недопуску експертів моніторингової місії Агентства до реакторних залів, де розташовані активні зони реакторів і міститься відпрацьоване ядерне паливо, може бути спробою російських окупантів приховати справжню ситуацію на ЗАЕС.

Він наголошує на тому, що єдиним легітимним оператором найбільшого в Європі атомного об’єкта – Запорізької АЕС – є Енергоатом, тож лише повернення станції під повний контроль України може забезпечити її ядерну та радіаційну безпеку.

"Єдиний вихід – повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС і прилеглих територій. Це ключова передумова для відновлення не лише ядерної безпеки, а й поваги до міжнародного права", – зазначив очільник НАЕК.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...