• Головна
  • Перше Різдво за новим календарем: чому його перенесли та як привітала Дніпровська УПЦ
14:00, 25 грудня 2023 р.

Перше Різдво за новим календарем: чому його перенесли та як привітала Дніпровська УПЦ

Перше Різдво за новим календарем: чому його перенесли та як привітала Дніпровська УПЦ

Сьогодні в Україні відзначається Різдво Христове за новоюліанським календарем. Ми його святкуємо серед горя і страждань війни, серед болю втрат. Бо для нас не тільки і не стільки час розваг і подарунків, скільки свідчення перемоги правди й добра та неодмінної поразки зла. У ці дні ми з особливим почуттям підносимо молитви за наших воїнів та за всіх, хто на фронті та в тилу бореться зі злом, з російською агресією і наближає перемогу. Ми просимо для наших захисників Божого захисту й допомоги, а для всієї України та світу – перемоги правди і справедливого миру.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Дніпровську єпархію Православної Церкви України.

Причини переходу на новоюліанський календар

В цьому році, 25 грудня Різдво в Україні відзначається вперше на державному рівні. Це свято перенесли з 7 січня після церковної реформи. 

Причиною відмінності стали календарі. Українські церкви дотримувалися юліанського, а західні християни вже давно відмовилися від нього через значні похибки та перейшли на григоріанську чи новоюліанську систему літочислення. Тому у нас з 2017 року активно ширилася дискусія про необхідність календарних змін, зокрема і щодо святкування Різдва

Активізувало та прискорило перехід російське вторгнення. Як вважається, юліанське літочислення є ознакою саме церковної культури рф. Його продовжують використовувати лише 6 з 16 помісних православних церков, серед яких РПЦ та церкви так званого "московського патріархату" в білорусі, Молдові.

"Прагнення збереження і утвердження своєї української та духовної ідентичності, захист від агресії "русского міра", вимагали від нашої Церкви назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних Православних Церков, запровадивши у вжиток новоюліанський календар, як більш точний астрономічно та церковно прийнятий, зі збереженням традиційної пасхалії", – було сказано в доповіді предстоятеля ПЦУ Єпіфания.

Таким чином Україна святкує Різдво разом із більшістю Східних православних церков (Константинопольський, Александрійський Антіохійський патріархат, Румунська, Болгарська, церкви Кіпру, Греції, Албанії, Чехії, Словаччини), греко-католиками, Західними церквами в Європі та Америці (римо-католицька, протестантська, лютеранська, пресвітеріанська, англіканська).

Після зміни календаря церква не заборонила відзначати Різдво 7 січня

На західній Україні пристосувались до цього простіше, трохи складніше в центральній, зокрема, в Дніпрі. Адже людям не зовсім звично, тому що в їхній пам'яті традиційною датою свята було 7 січня.

Але дуже важливо зазначити, що після зміни календаря церква не заборонила відзначати Різдво 7 січня, щоб уникнути роз'єднання суспільства та суперечок. Парафіям та монастирям, за бажанням, дозволили проводити різдвяні богослужіння за старим стилем протягом певного перехідного періоду, а це приблизно два роки.

"У календарній реформі ми не будемо нікого примушувати, даючи можливість прийняти необхідні зміни поступово та усвідомлено", – зазначено в рішенні Помісному соборі ПЦУ.

Богослужіння, спів традиційних українських колядок та проповідь в Дніпрі

Лише невелика кількість парафій вирішила залишатись на старому стилі. Так, 24 грудня, напередодні свята Різдва Христового, Високопреосвященнійший Архієпископ Дніпровський і Січеславський Симеон звершив урочисте Всенічне бдіння у центральному єпархіальному храмі на честь ікони Пресвятої Богородиці «Несподівана Радість».

Перше Різдво за новим календарем: чому його перенесли та як привітала Дніпровська УПЦ, фото-1

Його Високопреосвященству співслужили благочестиві клірики єпархіального храму. Опісля богослужіння Архіпастир разом із духовенством та віряни прослави новонародженого младенця Христа співом традиційних українських колядок. Богослужіння пройшло і сьогодні.

Також Дніпровська єпархія Православної Церкви України офіційно при привітала містян зі святом Різдва.

"Різдво Христове – це свято, яке кожного року вселяє у наші серця надію на Боже милосердя. Тому, згадуючи цю визначну подію в історії людства, бажаю щоб новонароджений младенець Христос благословив Вас у всіх Ваших добрих справах і благих починаннях. Нехай світло Віфлеємської зорі освітлює Ваш земний шлях і приведе до вічного блаженного життя у Христі Ісусі!

Україна прожила ще один рік, в якому було все: і надія, і відчай, впевненість і розчарування, здобутки і втрати. Вкотре наша цьогорічна дорога до Різдва була дорогою до пораненого і вигнаного. Нажаль, але знову ці радісні свята ми зустрічаємо у часі війни, яку російський агресор приніс на нашу святу українську землю. Вона непрохано вламується чи не в кожну українську домівку, українську сім’ю. Доземний поклін нашим воїнам-захисникам, завдяки яким ми можемо святкувати ці величні свята.

У різдвяний час кожен із нас поглядає на небо в надії побачити світло вифлеємської зорі, бо Новий рік не обіцяє бути легшим. Тому ми повинні безперестанно молитися. Не дозволяймо, щоб через певне “призвичаєння” до війни ослабла інтенсивність наших молитов. Спрямуймо всі сили своєї душі на те, щоб у наших родинах та сім’ях тривала безперервна молитва за Україну, щоб у нашій державній оселі, ніби в бідній вифлеємській яскині, засяяло світло віри, яке принесене нам таку довгоочікувану Перемогу! Нехай початок Нового 2024 року буде для нас благословенним і переможним!", - йдеться в привітанні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...