• Головна
  • У мережі поширили фейк про громадянство США дітей міністра оборони Рустема Умєрова: чому це брехня і про що йдеться в декларації
14:30, 22 грудня 2023 р.

У мережі поширили фейк про громадянство США дітей міністра оборони Рустема Умєрова: чому це брехня і про що йдеться в декларації

У мережі поширили фейк про громадянство США дітей міністра оборони Рустема Умєрова: чому це брехня і про що йдеться в декларації

21 грудня була розповсюджена інформація, що діти Рустема Умєрова, міністра оборони України, нібито є громадянами США. Але насправді сини міністра мають українське громадянство, передає редакція сайту 056.

У 2016 році сім’я Умєрова через погрози, пов'язані з деокупацією тимчасово окупованого Криму, виїхала до США.

Інформація, яка поширюється у ЗМІ про те, що члени родини Міністра оборони Рустема Умєрова нібито є громадянами США, не відповідає дійсності. У Міністерство оборони уточнили, що члени родини міністра отримали українські паспорти у Посольстві України в США. 

Діти Міністра (син – віком 10 років, доньки – 8 і 2 роки) — є виключно громадянами України. Громадянства інших країн у членів родини Умєрова — немає. 

Українські паспорти, які їм було видано після закінчення терміну дії попередніх, вони отримали у Посольстві України в США. Саме тому в декларації, на яку посилаються ЗМІ, і було вказано місце видачі документів — США. 

У 2016 році родина Міністра оборони України була вимушена виїхати за кордон через замахи та погрози внаслідок систематичної діяльності Рустема Умєрова щодо деокупації тимчасово окупованого Криму.

З 2014 року Рустем Умєров як делегат Курултаю кримськотатарського народу разом із Лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим та представниками Меджлісу виступав на всіх міжнародних майданчиках щодо порушень прав людей в окупованому Криму, був залучений в процес звільнення політвʼязнів Криму.

Варто не забувати, що подібні фейки сьогодні є зброєю, яка грає на користь ворога. Тож, про які фактчекінгові стандарти українським медіа не варто забувати:

  • Ретельно перевіряти першоджерело інформації. У випадку Умєрова – було достатньо хвилини вивчення декларації. Переважно фейки поширюють через анонімні чи сумнівного авторства блоги, TG та YouTube-канали, Facebook-сторінки ботів і Viber-чати.
  • Проаналізувати та знайти підтвердження інформації, яка розповсюджується.
  • Проконсультуватися з експертами, зв’язатися з відомством чи людиною, яка може стати фігурантом скандальної інформації.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...