• Головна
  • Тарифи на комуналку в Україні: коли здорожчають газ, вода, тепло і світло
13:00, 15 грудня 2023 р.

Тарифи на комуналку в Україні: коли здорожчають газ, вода, тепло і світло

Тарифи на комуналку в Україні: коли здорожчають газ, вода, тепло і світло

Чи очікувати вже у 2024 році в Україні підвищення тарифів на газ, опалення і гарячу воду. У новому році українці платитимуть за газ, гарячу воду і тепло за тими ж тарифами, що були й цьогоріч. Однак після скасування мораторію, яке може відбутись 2025 року, підвищення цін уникнути не вдасться.

Про це йдеться в Інфляційному звіті Національного банку України, передає редакція 056.

Поки відомо, що ймовірно тарифи підвищуватимуть у декілька етапів. Мораторій поширений не на всі комунальні послуги. Тарифи на холодну воду і світло можуть підвищити й раніше 2025 року.

"Навіть попри високу соціальну значущість тарифів, яка впливатиме на Кабмін, після скасування мораторію уникнути їхнього підвищення не вдасться. І тарифи доведеться підвищувати до ринкових рівнів", - зазначили у відомстві.

Поки в Україні ухвалено всі нормативно-правові акти для запровадження третьої платіжки за газ. 

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та внесла відповідні зміни до Кодексу газорозподільних систем.

Відповідно до внесених змін до Кодексу, оператори газорозподільних систем у місячний термін від дня набрання чинності цією постановою повинні забезпечити "приведення діючих договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку у відповідність до Типового договору".

Крім того, оператори газорозподільних систем повинні проінформувати співвласників багатоквартирного будинку про укладення договору за формою Типового договору "шляхом розміщення відповідної інформації в рахунках на оплату послуг розподілу природного газу в місяці, в якому укладено цей договір".

Типовий договір не передбачає підпису обох сторін. Фактом його укладання вважається надання самої послуги з розподілу газу. Тобто якщо ви офіційно не відключилися від газопостачання, такий типовий договір поширюватиметься і на вас.

Таким чином, нарахування плати за ТО внутрішніх мереж у багатоповерхівках виходить на фінішну пряму. Невдовзі українці можуть почати отримувати платіжки із новою графою. Умовами Типового договору, що вже діє на сьогодні, передбачено, що плата за ТО внутрішньобудинкових мереж здійснюється замовником один раз на рік, відповідно до складеної оператором ГРМ кошторисної вартості

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...