• Головна
  • «Хочу, щоб їх розібрали, аби я мала доступ до квартири»: мешканці будинку на Набережній Перемоги, 118 підтримали демонтаж під’їздів, які росіяни знищили ракетою
Політичні новини
17:00, 14 грудня 2023 р.

«Хочу, щоб їх розібрали, аби я мала доступ до квартири»: мешканці будинку на Набережній Перемоги, 118 підтримали демонтаж під’їздів, які росіяни знищили ракетою

Політичні новини

У Дніпрі розпочали підготовку до демонтажу двох знищених під’їздів по вул. Набережна Перемоги, 118, куди 14 січня російські терористи влучили ракетою Х-22. Нагадаємо, тоді цей теракт забрав життя 46 людей. Вщент знищив кілька десятків квартир та ще десятки осель отримали пошкодження. 

За цей рік місто повністю відновило будинок: вставили вікна, де їх розтрощила вибухова хвиля, замінили ліфти, виконали фасадні роботи тощо. Крім цього, всі мешканці повністю зруйнованих квартир отримали компенсацію – 2 млн грн. 

Мешканка цього будинку Валентина підтримує демонтаж зруйнованих під’їздів. Її квартира, яка на другому поверсі, якраз стане фасадною після демонтажу. Нині ж у ній вона проживати не може, тож чекає, коли матиме можливість повернутись додому. 

«У день вибуху я була з донькою вдома і нас наче Бог оберіг: за 5 хвилин до вибуху ми вийшли з кухні, яка розташована якраз біля цих розтрощених під’їздів. Якщо б ми не вийшли з кухні, ми б загинули. Бо по нашій стороні пройшла вибухова хвиля. Ми почули лише тупий звук, а далі все скло полетіло на мене. Моя голова була в уламках. На щастя, живі. Єдине, що страшно: я по цей день чую голоси людей, які кличуть по допомогу. А щодо демонтажу, то підтримую цю ідею. Хочу, аби ці під’їзди демонтували, і я мала можливість зробити ремонт у квартирі та в ній далі проживати. Вікна нам замінило місто. Лишилось лише дочекатись демонтажу. Я б хотіла, щоб на цьому місці була меморіальна дощечка або  може невелика капличка, де можна було б прийти та вшанувати памʼять тих, чиї життя забрали росіяни. Але я проти, аби тут були дитячі майданчики або щось розважальне», – каже пані Валентина. 

«Хочу, щоб їх розібрали, аби я мала доступ до квартири»: мешканці будинку на Набережній Перемоги, 118 підтримали демонтаж під’їздів, які р..., фото-18

Підрядники вже розпочали огородження місця робіт. Працюватиме компанія, яка має досвід у розборі будинків. Один з її проєктів – дім по вул. Мандриківській, 127, що вибухнув від газу 13 жовтня 2007 року.

«Нині  триває підготовчий період: ми огороджуємо територію та готуємо її під встановлення баштового крану. Крім цього, підсилюємо конструкції. Це триватиме до березня. Потім почнемо розбирати будівлю. Це дуже кропітка робота. Треба обережно розібрати кожну цеглину, зачистити кожну деталь, а потім баштовим краном спустити. Усього – понад 1 050 панелей. Це дві секції підʼїздів. Крім цього, тут передбачено відселення тих квартир, які розміщені поруч з місцем вибуху. Усе це – задля їхньої безпеки, адже процес демонтажу небезпечний і ніхто не знає, як поведе себе конструкція. Проте ми знаємо, як розбирати безпечно. Після демонтажу упорядкуємо фасадну частину будинку та виконаємо благоустрій території», – розказує представник підрядної організації «ПРІОРИТЕТБУД АЛЬЯНС» Андрій Пашко. 

«Хочу, щоб їх розібрали, аби я мала доступ до квартири»: мешканці будинку на Набережній Перемоги, 118 підтримали демонтаж під’їздів, які р..., фото-19

Проєкт демонтажу будинку № 118 по вул. Набережна Перемоги розрахований на рік, проте, за словами директора департаменту житлового господарства ДМР Сергія Файфера, цей процес можливо завершиться і раніше.

«Ми довго йшли до того, аби розробити правильний, а головне безпечний проєкт демонтажу цих двох під’їздів. Бо було багато складнощів у тому, аби квартири поруч не постраждали. Тож ми обрали проєкт та підрядну компанію, яка має досвід у подібних роботах. Мешканці квартир, які розміщені поруч з цими під’їздами, будуть відселені. Це 42 квартири. Їм міськрада виділить компенсацію на винаймання житла на період, поки йтиме демонтаж», – підсумував Сергій Файфер.

«Хочу, щоб їх розібрали, аби я мала доступ до квартири»: мешканці будинку на Набережній Перемоги, 118 підтримали демонтаж під’їздів, які р..., фото-20

З мешканцями квартир, які будуть тимчасово відселені на час демонтажу, департамент соціальної політики вже тримає звʼязок щодо компенсації на тимчасову оренду осель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...