• Головна
  • У Дніпрі Брежнєва та Щелокова знову пропонують позбавити звань почесних громадян міста
17:00, 11 грудня 2023 р.

У Дніпрі Брежнєва та Щелокова знову пропонують позбавити звань почесних громадян міста

У Дніпрі Брежнєва та Щелокова знову пропонують позбавити звань почесних громадян міста

У Дніпрі можуть позбавити звань "Почесний громадянин Дніпра" Леоніда Брежнєва та Миколу Щелокова. Відповідний проєкт рішення опублікували на сайті міської ради. Щоб рішення набрало чинності, депутати мають проголосувати за нього на сесії.

Про це повідомляє сайт 056.

Щелоков — Міністр внутрішніх справ СРСР, генерал армії, кандидат економічних наук. У 1939-1941 роках працював у Дніпропетровську на посадах першого секретаря Красногвардійського РК КПУ та голови міськвиконкому. Учасник Другої світової війни. Нагороджений трьома орденами Леніна, двома – Бойового Червоного Прапора, Богдана Хмельницького ІІ ступеня, Вітчизняної війни І ступеня, Трудового Червоного Прапора, Червоної Зірки. Звання почесного громадянина Дніпропетровська йому присвоїли у 1980 році.

Брежнєв — генеральний секретар ЦК КПРС, учасник Другої світової війни. Тричі Герой РС і двічі Герой Соціалістичної Праці. 

У Дніпрі на Крутогірному узвозі є будинок, в якому жив із сім'єю майбутній генеральний секретар ЦК КПРС Брежнєв. Проживав він у період з 1947 по 1950 рік.  У 1976 році у місті Кам'янське, де він народився, відкрили пам'ятник. Звання почесного громадянина міста йому присвоїли у 1979 році.

У Дніпрі Брежнєва та Щелокова знову пропонують позбавити звань почесних громадян міста, фото-1

У ті часи радянська влада активно героїзувала та нав’язувала українцям таких постатей. Хоча, у своїй більшості, вони не мали ніякого відношення ні до України, ні до міста, в якому встановлювали пам’ятник.

У травні 2023 року в єдиному реєстрі електронних петицій з'явилася петиція з вимогою позбавити Леоніда Брежнєва почесного звання.

"Відповідно до закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" вимагаю позбавити звання "Почесний громадянин міста Дніпра" радянського державного та партійного діяча Леоніда Брежнєва", — написав автор петиції Микита Винник.

Вона так і не необхідних голосів для розгляду міськрадою. Проте мала оприлюднену відповідь. У ній, йдеться про те, що Брєжнєва було нагороджено званням "Почесний громадянин міста Дніпропетровська", яке втратило чинність у 2017 році, коли було запроваджено звання "Почесний громадянин Дніпра". Звання можна позбавити лише після особистого звернення громадянина чи за відповідним обвинувальним вироком щодо нього.

Згідно з Рішенням Дніпровської міської ради від 21.06.2017 № 38/22 попередній список почесних громадян втратив чинність. Але він досі знаходиться на сайті міської ради.

В цьому списку є 37 почесних громадян міста. У дореволюційний період звання «Почесний громадянин міста» було присвоєно 12 видатним представникам нашого краю. Першим Почесним громадянином міста став Олександр Миколайович Поль, пам'ятник якому встановлено поруч з будівлею міської ради. Серед почесних громадян міста екс-Президент України Леонід Кучма, народний артист СРСР і України Йосип Кобзон, ректор Дніпропетровської медичної академії, заслужений лікар України Георгій Дзяк, народний артист України Жан Мельников. У списку почесних також відомі спортсмени - це чемпіонка світу з фігурного катання Оксана Баюл, багаторазовий чемпіон Світу, Європи та Олімпійських Ігор з важкої атлетики Султан Рахманов, звання якому було присвоєно посмертно. Також посмертно у 2011 році було присвоєно таке звання ветерану ракетно-космічної галузі, Герою України Станіславу Конюхову. Того ж року Почесним громадянином міста став народний художник України Володимир Небоженко.

Звання “Почесний громадянин Дніпропетровська” присвоюється людям, які мають визначні заслуги у соціальному, економічному та культурному розвитку міста, зробили значний внесок у громадсько-політичне життя територіальної громади міста, прославили місто далеко за його межами. Рішення про присвоєння звання приймається на сесії міської ради. Звання “Почесний громадянин Дніпропетровська” присвоюється щорічно до Дня міста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...