• Головна
  • Блокада польського кордону: чи вплине вона на ціни напередодні свят в Україні
17:00, 9 грудня 2023 р.

Блокада польського кордону: чи вплине вона на ціни напередодні свят в Україні

Блокада польського кордону: чи вплине вона на ціни напередодні свят в Україні

Напередодні новорічних свят у всіх супермаркетах Дніпра та області починають діяти акційні пропозиції. Не дивлячись на знижки, українцям доведеться витрачати більше грошей на деякі продукти через блокування кордону.

Редакція 056 розкаже як блокада польського кордону вплине на ціни напередодні свят.

Ситуація на кордоні з Польщею може спровокувати подорожчання продуктів, які Україна імпортує. Йдеться про рибу, ікру та екзотичні фрукти. 

Про це сказав в етері телемарафону представник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Зокрема він відзначив, що є величезна надія, що уряд вирішить це питання і блокування припиниться до кінця цього року. Якщо це станеться, то зростання цін не буде.

"Що стосується риби глибокої заморозки, то вона поки що не здорожчала. Слабоморожена риба трохи пішла догори за ціною", — пояснив він.

Він також додав, що певний сегмент нашого ринку, деякі види продовольчого кошика надходять з Польщі. Тому можуть подорожчати й екзотичні фрукти. Наприклад, цитрусові.

"Саме цю категорію продуктів ми імпортуємо. Все інше ми виробляємо самі, з цим проблем не буде", — сказав він.

Нагадаємо, чому страйкують польські перевізники на кордоні з Україною.

Протест поляки планували організувати ще 3 листопада, проте потім перенесли на три дні. Але одразу заявили, що блокування триватиме кілька місяців — до 3 січня 2024 року. 23 листопада українська митниця повідомила, що стракарі, імовірно, отримали погодження від влади на проведення своїх акцій до 1 лютого.

Поляки вимагають, щоб їхні українські колеги знову їздили до ЄС лише з дозволами, щоби правила для іноземних перевізників всередині Європи посилили, щоб у Польщі неможливо було зареєструвати компанії, фінанси яких за межами ЄС тощо. 

Наразі сторонам не вдалося знайти рішення, яке б задовольнило і польських, і українських перевізників. 13 листопада деякі польські перевізники зустрілися з представниками українського та польського урядів. Вони заявили, що українська сторона не бере до уваги вимоги протестувальників, тому досягти домовленостей не вдалося.

Польські страйкарі на кордоні вимагають:

  • повернення українським перевізникам дозволів
  • посилення для іноземних перевізників правил перевезень за ЄКМТ
  • заборони реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії не на території ЄС
  • окремої черги в електронній черзі для автівок з номерами ЄС
  • окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур
  • доступу до системи "Шлях".

Як в Україні вирішують цю проблему 

Укрзалізниця відправила до Польщі перший контрейлерний поїзд з вантажівками. Над проєктом компанія працювала два тижні. У складі поїзда 23 платформи, на які було завантажено 13 тягачів з напівпричепами.  

Поїзд курсує за маршрутом Скнилів (Україна) – Славкув (Польща). Митне та прикордонне оформлення вантажу проходить на залізничному прикордонному переході Ізов – Грубешів. Наразі ще існують формальні питання щодо швидкого перетину польського кордону, і фахівці вже працюють над прискоренням процесу.

Аналогічні рейси будуть організовані й у зворотному напрямку. Зі станції Славкув фури прямують до місця призначення вже автошляхом. 

Трансфер водіїв автівок з точки завантаження на залізничну платформу в точку розвантаження забезпечується автобусом.

Щоб замовити перевезення вантажівки контрейлерним поїздом з України, потрібно звернутися до філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» АТ «Укрзалізниця», у зворотному напрямку – до UZ Cargo Poland.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...