• Головна
  • Здивувалась, що огляд – в «бусику» швидкої, доки не побачила устаткування
Новини компаній
11:00, 12 грудня 2023 р.

Здивувалась, що огляд – в «бусику» швидкої, доки не побачила устаткування

Новини компаній

В 66-річної пацієнтки, Марини Письменної з міста Зеленодольськ на Дніпропетровщині, під час огляду знайшли підозру на онкологічне захворювання. Вперше жінка звернулася до мобільної гінекологічної бригади 6 жовтня. Каже: в місті дуже давно немає гінеколога, тому вона вже навіть не пам'ятає, коли востаннє проходила огляд. «Річ у тім, що попередня лікар, акушер-гінеколог, померла. А новий фахівець до нашої лікарні на роботу так і не прийшов — відтак, жінки з Зеленодольська їздять на огляди та процедури до лікарні в сусідньому Апостоловому, це десь 30 кілометрів трасою, — розповідає Марина Письменна. — А на таку поїздку, ви ж розумієте, треба виділяти окремий час, ще й їхати маршруткою, та заздалегідь записуватися».

Слід врахувати, що Зеленодольська громада тривалий час знаходилася буквально на лінії вогню – були і «прильоти», і руйнування. Ще й донині доступ до деяких населених пунктів для будь-якого транспорту, в тому числі й мобільної гінекологічної бригади, обмежено – не встигли відновити зруйновані мости. Відтак, жительки регіону звикли до надзвичайних умов: тих, хто ладен приділяти час власному жіночому здоров’ю, шукатиме можливості пройти обстеження, витрачати на це гроші й ресурси попри всі обставини – небагато. Тому новина про приїзд до Зеленодольська мобільної бригади викликала неабияке пожвавлення.

Про те, що до міста завітає мобільна гінекологічна бригада, сама Марина Письменна дізналася з оголошення, що було розміщене в міській групі в Telegram. Одразу вирішила - піде на огляд, адже це шанс перевірити здоров'я, ще й зробити це оперативно і без попередніх узгоджень графіків з лікарями. Коли прийшла на огляд, перед імпровізованою приймальнею, що облаштували прямо в кареті «швидкої», вже зібралася невеличка черга. Пані Марина каже: трохи здивувалася, коли побачила, що лікарі ведуть прийом прямо в бусику «швидкої». «Але це — поки я не потрапила всередину і не побачила, як добре устатковано цю машину. Там всередині — і різноманітна апаратура, і медикаменти, і крісло для гінекологічного огляду, і ще одне, для зручності, щоб пацієнтки могли зняти одяг. Зручно, і зовсім не прохолодно, - розповідає пані Марина. — І ще один дуже важливий момент: лікарі, що вели прийом, ставились до усіх пацієнток з надзвичайною повагою та ґречністю. Вони дружні й активні, до того ж серед них є і молоді жінки, і зріла лікарка — це викликає довіру, адже між пацієнтом та лікарем має утворитись певний довірливий зв’язок».

Під час огляду в жінки виявили підозру на онкологічну хворобу. Її одразу відправили на процедуру УЗД до Апостолового — на той момент в мобільної гінекологічної бригади не було можливості зробити ультразвук. Через кілька днів пацієнтка повернулася до бригади вже з результатами дослідження: переглянувши знімки, лікарі зробили висновок, що жінці необхідно терміново звернутись до онкоцентру для проведення більш детального обстеження. «Мені одразу сказали, що є підозра на онкологічну хворобу, і гаяти час не можна — треба їхати терміново, — каже Марина Письменна. — Отже, я з цими результатами й вирушила до Кривого Рогу, де в мене відібрали біопсію для аналізу».

Про результати дослідження пацієнтці ще не відомо. Але вона стверджує: щойно з’являться, розповість про це лікарям з мобільної бригади. Адже вони вже проявили небайдужість, коли телефонували їй, щоб довідатись про результати досліджень, та обіцяли записати її на проведення томографії. «Така довірливість у стосунках з лікарем – найголовніше», каже пані Марина. Вона звертається з подякою до лікарів і всіх, хто дотичний до організації мобільних гінекологічних бригад: огляд та діагностичні процедури, що їй надали, були безкоштовними. Це ж стосується і деяких медикаментів, що їх призначають лікарі та там же, на місці, видають пацієнткам.

Принагідно зазначимо, що мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...