• Головна
  • Завдання і функції державного контролю в аптечній сфері України
Новини компаній
11:00, 29 листопада 2023 р.

Завдання і функції державного контролю в аптечній сфері України

Новини компаній

Лікарські препарати та засоби — особлива категорія товарів. Адже від їх своєчасного та правильного застосування залежить здоров’я, а часто і життя людей. Тому роль державного контролю за діяльністю аптек важко переоцінити. З іншого боку не можна зробити фармацевтичний ринок зарегульованим, адже пацієнти повинні мати змогу швидко та без бюрократичних перепон отримати виписані по рецепту чи безрецептурні лікарські засоби. Досвід провідних країн світу вчить, що навіть в таких непростих сегментах, як призначення та продаж препаратів, що містять наркотичні чи психотропні речовини, контроль не має заважати людині проходити курс лікування.

Звичайно, на це питання можна поглянути з протилежного боку: зловживання чи некваліфіковані дії провізорів та інших працівників аптечної сфери також здатні нанести непоправної шкоди покупцям. Тому відповідати певним критеріям та гарантувати клієнтам якісне та кваліфіковане обслуговування мають всі українські фармацевтичні мережі, для прикладу: аптека Черкаси, Львів, Київ, Харків чи будь-яке інше велике місто або маленький населений пункт зобов’язані бути забезпечені відповідною кількістю пунктів продажу лікарських препаратів, діяльність яких здійснюється в межах чинного законодавства та контролюється державою.

Вирішення всіх окреслених вище завдань покладене на Державна службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Давайте спробуємо розібратися, які конкретні функції вона виконує та чи дійсно спроможна захистити право споживачів на своєчасне отримання лікарських препаратів та одночасно гарантувати їх високу якість й відсутність зловживань у аптечній сфері.

Держлікслужба — така собі медична «поліція», тільки без зброї та із специфічною сферою діяльності

Насправді не можна сказати, що в обов’язки державного контролюючого органу входить тільки каральна функція, скоріше навпаки, головне завдання держлікслужби — провадити на місцях державну регуляторну політику та забезпечувати досягнення певних цілей. Зрештою, навіть правоохоронні органи не тільки борються зі злочинністю, але й займаються її профілактикою. Взагалі основні завдання служби сформульовано в положенні про її роботу. До речі, свою діяльність такий орган розпочав ще восени 1992 року, щоправда назва тоді була іншою: Державна інспекція по контролю якості лікарських засобів.

Отже держлікслужба має:

  • реалізовувати політику держави у питаннях контролю якості та безпеки товарів медичного призначення;
  • протидіяти незаконному обігу наркотиків, психотропів та прекурсорів;
  • вносити на розгляд керівництва міністерства охорони здоров'я конкретних пропозицій по покращенню роботи контролюючого органу та щодо необхідності нагальних змін у окремих напрямках державної регуляторної політики;
  • провадити ліцензування наступних видів господарської діяльності:
  • виробництво ліків та медичних препаратів;
  • імпорт лікарських засобів;
  • оптова та роздрібна торгівля лікарськими засобами включно з аптечною сферою;
  • обіг наркотиків, психотропів та прекурсорів.
  • регулювати технічні питання у межах своєї компетенції;
  • регулювати контролювати дозволений законом обіг лікарських засобів, що містять наркотичні, психотропні речовини, також прекурсори.

Аптека — місце, де на вас чекають ефективні та безпечні ліки

Зрештою, головне завдання держлікслужби та держави в її особі — гарантувати людям, що відвідування аптеки завжди буде для них кроком на шляху до одужання, а не джерелом небезпеки. Дбати про здоров’я своїх співгромадян — обов’язок кожної цивілізованої держави. Тому аптеки мають стати справжніми джерелами здоров’я, де людина має змогу придбати потрібні лікарські засоби без жодного ризику та ще й отримати кваліфіковану консультацію щодо вибору того чи іншого препарату.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...