• Головна
  • Вперше в історії вугільної галузі: в шахті на Дніпропетровщині працюють 400 жінок
12:00, 24 листопада 2023 р.

Вперше в історії вугільної галузі: в шахті на Дніпропетровщині працюють 400 жінок

Вперше в історії вугільної галузі: в шахті на Дніпропетровщині працюють 400 жінок

Вперше в історії вугільної галузі в шахти в Україні наймають жінок, щоб працювати під землею. Вони замінюють чоловіків, які пішли на фронт, працюючи в одній із шахт Дніпропетровщини. Близько 1000 чоловіків, які раніше працювали на цій шахті, зараз служать на передовій. 42 з них загинули.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Радіо Свобода.

Журналісти спустились в шахту на горизонт 470м, де їм продемонстрували роботу шахтарочок в гараж-зарядній на дільниці шахтного транспорту.

«Тут зараз одні жінки. Ми не можемо покинути все це і піти на іншу роботу. Не можемо підвести наших хлопців», – розповідає 22-річна Христина.

Вона почала там працювати чотири місяці тому. Довго вагалася, бо треба залишати свого чотирирічного сина вдома із її мамою. А її рідне місто Павлоград, розташоване за 100 кілометрів від фронту, часто потрапляє під удари російських ракет.

На цій шахті працював старший брат Христини. Але він пішов в ЗСУ через два тижні після початку повномасштабного вторгнення рф.

«Колись я працювала у магазині, де продавали пральні машини. Коли почалася війна, магазин закрився. Я побачила оголошення про роботу і прийшла на шахту. Пройшла навчання, а згодом почала тут працювати», - сказала Наталя вимірює температуру батареї потяга.

Ще з радянських часів в Україні здебільшого забороняли жінкам працювати під землею. Політики вважали, що така робота надто фізично важка для слабкого полу.

Та під час війни заборону скасували. Наразі так працюють близько 400 жінок, хоча це лише 2,5% від загальної кількості підземних робітників.

Один бригадир, який не побажав назвати себе, сказав, що, оскільки багато шахтарів загинули або були поранені, вони очікують, що жінки продовжуватимуть працювати на шахтах і після завершення війни

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...