• Головна
  • Хто з багатого роду: дізнайтесь по прізвищу
13:00, 23 листопада 2023 р.

Хто з багатого роду: дізнайтесь по прізвищу

Хто з багатого роду: дізнайтесь по прізвищу

Українські прізвища мають дуже давню історію і можуть багато розповісти про предків їхніх власників. Вони можуть розповісти про приналежність до того чи іншого соціального класу.

Про це повідомляє сайт з посиланням на роботу мовознавця Юрія Редько «Сучасні українські прізвища».

Раніше людина мала лише ім'я, прізвища з’явилися порівняно недавно. З літописів ми знаємо про княгиню Ольгу, князів Олега, Ігоря, Святослава. Офіційно прізвища в Україні з’являються в XIV–XV ст. у знаті. Купівля і продаж майна, передавання його у спадок вимагали оформлення документів, тому з’явилися спадкові родові прізвища. Більшість населення України отримала прізвища після того, як 1632 року київський митрополит Петро Могила доручив вести метрики народжених, одружених, померлих.

Найчастіше основою для створення прізвищ були імена батьків, так з'явилися Петренко, Сидоренко, Борисюк. Від імені матері прізвища утворювалися рідко, серед таких прізвищ Мотренко, Настенко, Химчук тощо. Також деякі українські прізвища вказують на класове розшарування тогочасного суспільства, коли був про поділ на багатих та бідних. Зокрема, це:

  • Багач (Богач) – це прізвище найпоширеніше у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій та Одеській областях. Від цього прізвища утворилися такі: Богачевич, Богачевський, Богатчук, Богатирський, Багацький та Богачишин.
  • Дука – це синонім до слова багатій. Похідне від нього – Дученко.
  • Скоробагатий чи Скоробогацький – у народі таке прізвище давали людям, які могли швидко розбагатіти.
  • Дідич, Діденко – багата людина, що стала власником цілого села. Це прізвище найбільш поширене у Київській, Львівській, та Івано-Франківській областях.
  • Кармазін. Таке прізвище походить від назви дорогого закордонного, наприклад, англійського сукна. Таким крамом на той час могли володіти лише дуже багаті люди. Кармазинами також називали тоді багату козацьку старшину. Прізвище Кармазін походить із Львівської області.
  • Фалендиш – із німецької мови перекладається як «найкраще лондонське сукно», яким також могли володіти лише багаті люди. Це прізвище найбільше розповсюджене у Львівській області.
  • Шляхта. Таке прізвище давали представникам привілейованого шару – шляхті, Стародавньої Польщі (тоді Речі Посполитої). Це прізвище розповсюджене у Закарпатській області. Хоча його власники, колись вихідці з бідного селянства, навряд чи належали до шляхтичів. Найімовірніше, вони отримали його як прізвисько. Можливо, люди підсміювалися над їхніми спробами уподібнитися до вищого класу.
  • Шляхетка і Шляхтич також походять від колишніх прізвиськ, які перейшли у прізвища. Найбільш розповсюджені в Івано-Франківській області.
  • Мостіпан і Мастіпан. Стародавня шляхта мала титул «його милість пан», польською це було як miscipan, mospan. Спочатку ці титули ставали прізвиськами, а потім перейшли у прізвища.
  • Панич, Панчик, Паник, Панонько, Паночко, Панця, Панів – ці прізвища утворилися від слова «пан».
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...