• Головна
  • НБУ змінить деякі гривні через невдалий дизайн
16:30, 14 листопада 2023 р.

НБУ змінить деякі гривні через невдалий дизайн

НБУ змінить деякі гривні через невдалий дизайн

НБУ змінить невдалий дизайн деяких монет. Йдеться номіналу 1 та 2 гривні. Проте це буде після війни.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олексій Шабан в інтерв'ю газеті The Page.

За його словами, проблема виникла через те, що дизайн монет 1 та 2 гривні виявився вкрай схожим і людям складно їх відрізняти. Нацбанк відгукнувся на скарги українців у 2021 році та почав готуватися до змін, але через початок росією повномасштабної війни проти України роботу поставили на паузу. Повернуться до неї після стабілізації ситуації у країні.

Шабан додав, що оновлення дизайну банкнотно-монетного ряду – це систематичний процес для всіх центральних банків, який має відбуватися кожні 7-10 років.

"На нашу думку, майбутні зміни дизайну мають проводитися у діалозі з громадянським суспільством", - зазначив заступник голови НБУ.

Інших істотних кроків щодо зміни дизайну поки що не планується. Зокрема, у планах регулятора немає запроваджувати купюри номіналом понад 1000 гривень. Основною банкнотою в Україні залишається купюра у 500 гривень, кількість якої становить 28% від загальної кількості. Раніше такою була 200-гривнева.

"Я вважаю, що на це вплинуло повномасштабне вторгнення. На його початку багато людей прагнули перевести в готівку свої накопичення, тому така відносно велика за номіналом банкнота як 500 грн. і стала більш затребуваною", - сказав він.

Шабан додав, що ситуацію на готівковому ринку вдалося стабілізувати, готівка стала повертатися до банків. В обороті побільшало банкнот 200 гривень. Саме тому у номіналах понад 1000 гривень потреби немає.

"Ми поки не бачимо необхідності розгляду можливості появи таких банкнот", – сказав заступник голови Нацбанку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...