• Головна
  • Гепатит А в Україні: чи є спалах захворювання на Дніпропетровщині
13:00, 6 листопада 2023 р.

Гепатит А в Україні: чи є спалах захворювання на Дніпропетровщині

Гепатит А в Україні: чи є спалах захворювання на Дніпропетровщині

Інтернет-мережею шириться фейк щодо спалахів гепатиту А в областях та впровадження через це карантину. Подібні повідомлення є і приводу Дніпропетровщини.

Редакція 056 розбирала, чи відповідає дійсності ця інформація. 

Наразі у МОЗ зробили заяву щодо реальної ситуації із захворюваністю гепатитом А у Дніпропетровській області. В нашому регіоні справді зареєстровано 32 випадки вірусного гепатиту А. Але не за останні дні чи тижні, а з початку 2023 року. Тому розповсюджена раніше інформація про спалах захворювання не відповідає дійсності. Показники захворюваності відповідають звичайному сезонному рівню. 

За інформацією завідуючого відділом епіднагляду обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Дениса Кісельова, наразі в лікарнях області немає зареєстрованих випадків гепатиту А.

Минулого тижня був один випадок, але тип хвороби наразі проходить лікарське дослідження.

Посадовець також повідомив, що немає випадків гепатиту А, пов’язаних із спалахом вірусу на Вінничині, і фахівці в даний момент проводять дослідження зразків питної води, але збудник хвороби не виявлено.

Додамо, що інформація щодо спалаху гепатиту А на Івано-Франківщині є завідомо не правдивою та є частиною ворожої ІПСО. В разі виявлення випадків захворювання Міністерство охорони здоровʼя повідомить про це на офіційному сайті відомства та сторінках у соціальних мережах. Довіряйте виключно офіційним джерелам інформації та не поширюйте неправдиву інформацію. 

Ситуація в Івано-Франківській області

На сьогодні в Україні на території Івано-Франківської області немає спалаху гепатиту А. Усі випадки, зареєстровані на території області, є поодинокими та не мають спільного епідеміологічного звʼязку. 

Протягом жовтня в області виявили 12 випадків захворювання. Ці випадки не повʼязані між собою: люди інфікувались у різний час та через різні причини. Відповідно, така кількість випадків за три тижні не може бути кваліфікована як спалах. 

Спалах інфекційної хвороби – це декілька захворювань на інфекційну хворобу, повʼязаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції. 

Ситуація у Вінницькій області

На Вінниччині дійсно зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. З 16 жовтня за медичною допомогою звернулись 262 людини. Наразі у лікарнях залишається 111 пацієнтів, 87 – виписали. 

Медиків, які працюють в лікарнях з хворими на гепатит А, працівників екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоровʼя, задіяних у ліквідації спалаху, – вакцинували. Щеплення проводять також для кола контактних осіб. Тобто рідних та близьких, з якими пацієнти з лабораторно підтвердженим діагнозом вірусного гепатиту А контактували напередодні, проживають разом чи ділять спільний побут.

Наразі джерело спалаху гепатиту А на Вінниччині не встановлено. Враховуючи довгий інкубаційний період гепатиту А (до 45 днів) інфікована людина, яка могла бути джерелом розповсюдження інфекції, могла одужати. Проби води (централізованого, індивідуального водопостачання та стічних вод) та змиви з ринків, перевірка підприємств, які виробляють продукти харчування, та їхніх робітників вказують на відсутність постійного джерела вірусу, яке могло призвести до спалаху. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...