• Головна
  • Звання Герой України хочуть присвоювати кожному загиблому військовослужбовцю: чим це може загрожувати державі
17:30, 3 листопада 2023 р.

Звання Герой України хочуть присвоювати кожному загиблому військовослужбовцю: чим це може загрожувати державі

Звання Герой України хочуть присвоювати кожному загиблому військовослужбовцю: чим це може загрожувати державі

В Україні пропонують змінити алгоритм присвоєння найвищої державної нагороди. Народний депутат Олександр Дубінський пропонує присвоювати звання Герой України усім загиблим військовослужбовцям в період воєнного стану.

Редакція 056 розбиралася чим це може загрожувати Україні та який зараз існує алгоритм присвоєння звання. 

Наразі законопроєкт передано для ознайомлення профільному парламентському комітету. Наразі аналітики Центру спільних дій проаналізували проєкт закону, який подав депутат, та розповіли, наскільки така пропозиція буде слушною.

Звання Герой України є найвищою державною нагородою. Нею відзначають українців за визначні геройські вчинки чи трудові досягнення. У разі ухвалення законопроєкту відзнаку мали б присвоювати всім військовослужбовцям, які загинули під час виконання службових обов’язків. Рішення поширюється також на військовослужбовців, що померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи інших хвороб, пов’язаних з виконанням військових обов’язків. Це діятиме ще протягом року після припинення або скасування воєнного стану.

На думку аналітиків Центру спільних дій, такі зміни мали б розвантажити Офіс президента. Адже й зараз родичі чи знайомі загиблого бійця реєструють петиції з проханням присвоїти йому таке звання. Якщо звернення набирає 25 тисяч голосів протягом трьох місяців, президент зобовʼязаний його розглянути. Такі петиції на сайті Президента України щодня реєструють десятками.

“Хоч і вирішується питання щодо навантаження на Офіс президента, створюється більше системних проблем. Зрозуміло, що нам зараз з особливою повагою потрібно ставитися до тих, хто загинув за нашу країну. Однак варто також враховувати, що присвоєння цієї державної нагороди є швидше унікальним, аніж універсальним способом вшанування. Інакше суть відзнаки буде втрачатися”, – пояснює аналітикиня Центру спільних дій Юлія Пʼєцко.

У 2015 році Рада Європи в своєму висновку про державні нагороди в Україні наголосила, що повага до державної відзнаки формується через обмежену кількість нагороджених. Крім того, разом із званням Героя України виплачується одноразова грошова винагорода 50-кратному розмірі прожиткового мінімуму.

Станом на 2023 рік сума виплати становить 129 450 гривень. Ці гроші у разі загибелі військового виплачують його членам сімʼї. Аналітики зазначають, що зараз через більш поодинокі випадки присвоєння нагороди немає значного навантаження на бюджет. Однак воно стрімко виросте, якщо законопроєкт ухвалять.

“Для присудження звання Героя України першочерговим має бути все-таки внесок кожного в нашу майбутню перемогу. Але фінанси – це важлива тема, тому що гроші десь потрібно брати, а їх наразі на все не вистачає”, – коментує Юлія Пʼєцко.

Якщо в законі “Про державні нагороди України” передбачено, що найвища нагорода присвоюється за вчинення геройського вчинку, це має бути доведено, вважають аналітики. Ухвалити таке рішення має спеціальна комісія. Однак, до її роботи є чимало питань, адже часто процес затягують. Аналітики пояснюють, щоб запобігти цьому, необхідно затвердити процедуру й встановити чіткі строки. Зокрема, у Раді Європи рекомендували організувати нагородження у певні дні, щоб комісія встигла провести перевірки й підготувати необхідні документи. Щоб ухвалити рішення щодо присвоєння звання Герой України (посмертно), необхідно детальніше розглянути обставини, що передували представленню до нагородження загиблого. 

Із званням Герой України є інша проблема. Його мають в тому числі люди, які шкодили Україні. Мова про зрадників – колишнього голову Верховної Ради Бориса Дейча та експрезидента “Мотор Січі” Вʼячеслава Богуслава. На цей момент, позбавити таких “героїв” державних відзнак – дуже велика проблема. Є лише два механізми, як це зробити. Перший – у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин, другий спосіб – через накладання санкцій.

Кому присвоюється звання Героя України посмертно: роз’яснення експерта

Адвокат і представник громадської організації Платформа прав людини Євген Воробйов зазначає, що нагородження державними нагородами провадиться указом президента України. Нагородженому вручається державна нагорода та документ, що посвідчує нагородження нею. Воно також може бути проведено посмертно.

Як відомо, Ст. 6 ЗУ Про державні нагороди передбачає, що Звання Герой України присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення. Герою України вручається орден Золота Зірка за здійснення визначного геройського вчинку або орден Держави – за визначні трудові досягнення.

Подання про присвоєння звання Герой України вносять президентові України Верховна Рада України, Кабінет міністрів України, Конституційний суд України, Верховний суд, Офіс генерального прокурора, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, а також – Комісія державних нагород та геральдики при президентові України.

Отже, в нашому випадку МО України подає подання на військовослужбовця.

Попередній розгляд подань та інших матеріалів про присвоєння звання Герой України за здійснення визначного геройського вчинку особами, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, здійснюється експертною групою, утвореною при Комісії державних нагород і геральдики при Президентові України.

З чого формується експертна група

За словами експерта, вона формується з представників:

  • Міністерства оборони України;
  • Апарату головнокомандувача Збройних сил України;
  • Генерального штабу ЗСУ;
  • командувань видів;
  • окремих родів військ (сил) ЗСУ;
  • командувань оперативно-стратегічних угруповань військ;
  • Міністерства внутрішніх справ;
  • Національної гвардії України;
  • Державної прикордонної служби;
  • Державної служби України з надзвичайних ситуацій;
  • Служби безпеки України;
  • Служби зовнішньої розвідки України;
  • Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації;
  • Управління державної охорони України;
  • Офісу президента.

Герой України посмертно: хто може отримати виплати

Відповідно до Постанови КМУ від 26.02.2020 № 144 одержувачами грошової винагороди є громадяни України з числа:

  • осіб, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена Золота Зірка (далі – Герой України);
  • членів сімей осіб, яким присвоєно звання Герой України з відзначенням ордена Золота Зірка посмертно, або у разі смерті Героя України (далі – члени сімей).

Герой України посмертно: сума виплат

Як відомо, до членів сім’ї Героя України належать: дружина (чоловік), діти, батьки. Грошова винагорода таким сім’ям виплачується в 50-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року (134 200 станом на 2023 рік), в якому присвоєно звання Герой України.

Для отримання грошової винагороди член сім’ї подає особисто чи надсилає поштою органові соціального захисту населення за місцем проживання заяву про виплату грошової винагороди із зазначенням власного поточного рахунка в банківській установі. За малолітню чи неповнолітню дитину, заяву подає її законний представник.

До заяви додаються копії:

  • паспорта громадянина України повнолітньої особи;
  • довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • свідоцтва про смерть Героя України;
  • документа про присвоєння звання Герой України із врученням ордена Золота Зірка;
  • свідоцтва про шлюб (для виплати грошової винагороди дружині або чоловікові);
  • свідоцтва про народження дитини, паспорта громадянина України (у разі наявності) – для виплати грошової винагороди дитині;
  • рішення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі їх створення), сільської, селищної ради або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування (у разі здійснення опіки або піклування над дітьми Героя України) – для виплати грошової винагороди дитині Героя України;
  • свідоцтва про народження Героя України (для виплати грошової винагороди батькам загиблого).

Окрім згаданого, в ст. 9 ЗУ Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні, передбачено низку відповідних пільг членам сім’ї Героя України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...