• Головна
  • Був в одному концтаборі зі Степаном Бандерою: колишній водій з Дніпропетровщини відзначив 100 років
16:30, 2 листопада 2023 р.

Був в одному концтаборі зі Степаном Бандерою: колишній водій з Дніпропетровщини відзначив 100 років

Був в одному концтаборі зі Степаном Бандерою: колишній водій з Дніпропетровщини відзначив 100 років

100-річний ювілей днями відзначив мешканець Кривого Рогу Дніпропетровської області Павло Куйдан. Він пережив Другу світову війну та кілька років провів у концтаборі “Заксенгаузен” під Берліном, де сидів Степан Бандера.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на krlife.

Павло Данилович народився в багатодітній сім’ї у селі Губин Остропільського району Хмельницької області. Закінчив сім класів сільської школи і працював із батьками в колгоспі.

У червні 1942 року нацисти примусово вивезли його до сумнозвісного концтабору “Заксенгаузен”. В'язні проходили через ворота "А", прибувши до табору. На них - знаменитий напис "Arbeit macht frei", що означає "Робота звільняє" - брехня від самого початку, бо робота звільняла тільки від життя. 

Центр Заксенхаузена - величезна площа, на якій через повішання страчували полонених, а кожного грудня на цьому ж місці ставили різдвяну ялинку.

Станція "Z" - місце, де розташовувались газові камери. Німецькі нацисти звели їх потому, як подумали, що отруєння синильною кислотою занадто гуманний спосіб страти.

Для половини в'язнів ворота з табору були в один кінець. Вони не пережили нелюдські умови концентраційного табору чи померли після тортур та акцій по знищенню. Павло Данилович три роки тяжко працював на металургійному підприємстві і вижив.

Коли його випустили, то він повернувся до рідного села й одружився. У 1954 році Павло Данилович разом із дружиною переїхав до Кривого Рогу, працював водієм на різних підприємствах. Вони мають двох доньок, з однією з яких ювіляр зараз мешкає. Також у Куйдана є чотири онуки, чотири правнуки та один праправнук.

Був в одному концтаборі зі Степаном Бандерою: колишній водій з Дніпропетровщини відзначив 100 років, фото-1

Павло Данилович живе в Центрально-Міського району Кривого Рогу. Зараз у місті мешкають ще дев'ять довгожителів, яким виповнилося 100 і більше років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...