• Головна
  • Ще в одній з областей України зафіксували спалах гепатиту А
10:30, 2 листопада 2023 р.

Ще в одній з областей України зафіксували спалах гепатиту А

Ще в одній з областей України зафіксували спалах гепатиту А

Ще в одній з областей України зафіксували спалах гепатиту А. Сталося це в Івано-Франківську. Станом на 1 листопада обласній клінічній інфекційній лікарні перебувають семеро хворих людей. Зараз їх число може бути більшим.

Про це у коментарі Суспільному повідомила заступниця генерального директора медзакладу Наталія Дьоміна, передає сайт 056.

За її словами, у лікарнях зараз четверо дорослих і троє дітей.

"Діти — віком шести-семи років. Є такі, що у 5-6 класах. Всі пацієнти з Івано-Франківська. Їхній стан — середньої важкості. Важких немає", - уточнила Дьоміна.

Загалом від початку 2023 року в області 12 людей перехворіли на гепатит A. З них — одна дитина. За словами медика, це — спорадичні випадки.

"Цифра 12 ні про що не свідчить. Але з точки зору епідеміології, ми — на підніжжі піку захворюваності вірусних гепатитів. Особливо — гепатиту A, тому що він має циклічність у п'ять-сім років. У нас останні спалахи цієї хвороби реєструвалися у 2017-2018 роках. Якщо порівнювати з 2022 роком, то є ріст захворюваності", — каже Джус.

Вона зазначила, що на Івано-Франківщині є умови до поширення цієї інфекції.

"Це тому, що загалом у нашій області інтенсивність епідеміологічного процесу в середньому є вищою, ніж по Україні", — пояснює Джус.

Перші ознаки гепатиту A — це нудота, блювота та підвищена слабкість, додає Тетяна Джус.

"Якщо у вас є ці симптоми, краще викликати додому сімейного лікаря або самостійно звернутися за медичною допомогою. Тому що багато людей у продромальному періоді не звертаються за медичною допомогою, і вони є найбільш заразними для людей навколо", — пояснює Джус.

За її словами, під час продромального періоду можна здати кров на імуноферментний аналіз, який за імуноглобулінами класу М визначає, чи захворіла людина на гепатит A. Найбільш вразливими до хвороби є люди, які безпосередньо контактують із чинниками поширення гепатиту A.

"Це — працівники водоканалів та харчової промисловості, а також діти, які відвідують навчальні заклади. Зараз у нас в групу ризику входять військовослужбовці", — каже Тетяна Джус.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...