• Головна
  • Чому для росіян так важлива Авдіївка
12:30, 26 жовтня 2023 р.

Чому для росіян так важлива Авдіївка

Чому для росіян так важлива Авдіївка

На сході України одним із найгарячіших напрямків зараз є місто Авдіївка, де з 10 жовтня війська рф розпочали масштабний наступ. Наразі ЗСУ успішно відбивають спроби російських військ оточити та захопити населений пункт. Проте російські ракети, ствольна артилерія, авіація і танки щодня обстрілюють позиції наших військ та цивільну інфраструктуру, перетворюючи місто на руїни.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували чому для росіян так важлива Авдіївка. 

Недарма мешканці міста та військові, які його захищають, порівнюють ситуацію в Авдіївці із Бахмутом. Російська пропаганда розгорнула навколо подій в Авдіївці справжню інформаційну атаку. Домінуючим наративом публікацій підконтрольних кремлю ЗМІ та дописів у соцмережах проросійських блогерів є твердження, що «через масований наступ росії Україна втрачає Авдіївку». Навіть така незначна подія, як встановлення над териконом коксохімічного заводу прапора росії, визначається в рф як перемога (про знищення прапора українським БПЛА російські ЗМІ мовчать). 

Варто зазначити, що у стратегічному плані Авдіївка зараз не найгарячіша точка фронту. Адже за кількістю російських атак і застосовуваних сил район Мар’їнки, Куп’янський та Лиманський напрямки не поступаються Авдіївському.

Чому для росіян так важлива Авдіївка, фото-1

Чому російська влада концентрує увагу саме на Авдіївці?

Для путіна навіть локальна перемога на другорядному з військової точки зору напрямку вкрай важлива напередодні президентських виборів наступного року. Адже для кремлівської влади Авдіївка залишається єдиним місцем на фронті, де є примарна надія захопити місто і вийти на адмінкордони Луганської та Донецької областей.

Жорсткий опір ЗСУ на передовій на тлі здачі Херсона та провалів наступу під Харковом, суттєво змінює ставлення росіян до «сво» та особисто путіна. Хоча офіційні опитування запевняють у підтримці політики путіна понад 80% росіян, закрита кремлівська статистика дає зовсім інші результати. Все більше росіян відчувають розчарування результатами війни та пов’язують погіршення своїх соціальних стандартів саме з рішенням путіна розв’язати «сво». 

Чому для росіян так важлива Авдіївка, фото-2

Щоб врятувати ситуацію та забезпечити перемогу на виборах, путінська адміністрація і військове командування визначило Авдіївку містом реалізації своїх авантюрних планів збереження влади. Крім того, виснаження економіки та нестача ресурсів для продовження війни змушує кремль звертатись за військовою підтримкою до нечисленних союзників, зокрема Китаю. Саме для створення сприятливого політичного фону під час візиту путіна до Пекіна 17-18 жовтня кремлю була потрібна демонстрація прориву під Авдіївкою, який зірвали Сили оборони України.

Що заважає путіну реалізувати свої наміри?

По-перше, не рахуючись із численними втратами, кремль безглуздо кидає піхоту в «м’ясні штурми» та намагається «килимовими» бомбардуваннями подавити український опір. За тиждень боїв під Авдіївкою зс рф зазнали шокуючих втрат – загинуло близько 5 тисяч окупантів, виведено з ладу щонайменше 118 одиниць військової техніки. За оцінками військового оглядача німецького BILD, щодня під Авдіївкою гине не менш як 300 солдатів рф. Для компенсації важких втрат російське командування кинуло на штурм Авдіївки підрозділи ПВК «вагнер». Таким чином, командування міноборони рф – шойгу та герасимов – намагається «зачистити» залишки найманців і перекласти на них відповідальність за провал наступу.  

По-друге, під Авдіївкою росія практично копіює програшну тактику боїв за Бахмут – знищення інфраструктури та активність піхотних штурмів дуже схожа на бахмутську «інновацію» росіян. Це свідчить, що у російського військового командування відсутні інші військові рішення. Хоч втрати у живій силі та військовій техніці досягли рівня Вугледара, Бахмута та переправи під Білогорівкою, російське командування не змогло оточити Авдіївку. Адже Авдіївський виступ – одна з найукріпленіших ділянок фронту, де всі попередні спроби захопити позицію виявились для росіян невдалими. 

По-третє, хоча кремль не залишає спроб оточити Авдіївку, російські війська поступово втрачають наступальний потенціал. Так, росіяни продовжують активно бомбардувати район Авдіївки, однак за останні декілька днів штурмів там стало вдвічі менше. Через безперспективність лобових атак окупанти розбиваються на невеликі групи та намагаються секторально оточити місто, що з урахуванням особливостей місцевості та наявності декількох ліній оборони навряд чи буде дієвим. Щоб підібратися до позицій Сил оборони через заміновані поля, російське командування у відчаї звернулось до тактики Першої світової війни – активного риття підземних тунелів. 

Отже, ситуація під Авдіївкою наразі складна, але повністю контролюється українським командуванням. Попри задіяні росією ресурси, ЗСУ зіпсували великі надії путіна на успіх під Авдіївкою, а концентрація російських військ на цьому напрямку створює умови для планомірного контрнаступу Сил оборони України у Приазов’ї та під Бахмутом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...