• Головна
  • Два місяці серпня: метеорологи описали, як сучасна смуга клімату змінила сезони
17:30, 2 жовтня 2023 р.

Два місяці серпня: метеорологи описали, як сучасна смуга клімату змінила сезони

Два місяці серпня: метеорологи описали, як сучасна смуга клімату змінила сезони

Сьогодні, 2 жовтня в Дніпрі трохи похолоднішало. До цього трималася на диво літня погода, яка пояснюється активними змінами клімату.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на "Телеграф".

У 2023 році українцям випало "два місяці серпня", який кліматологи називають тривалим посушливим періодом вересня. Вони помітили, що і зимовий період скоротився до 45-60 днів.

"У ХХ столітті холодна атмосферна циркуляція повітря наклалася на глобальне потепління і виявилася сильнішою, температура зупинилася у зростанні майже на 30 років.

Раніше зими були набагато холоднішими та сніжнішими, а зараз від своїх обов'язків ухиляються і грудень, і лютий. Тоді температура в зимові місяці падала до -20 -30 °С - багато хто пам'ятає, що в їхньому дитинстві зими були набагато холоднішими", - розповіла завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди УкрДМІ Вазіра Мартазінова.

За інформацією погодних математиків, повний цикл підйому та спаду температур становить 60 років. З 2005 року і до сьогодні в Україні склалася сучасна смуга клімату. Порівняно з 1991-м, у 2005 році температура у грудні зросла, тепер цей місяць дуже теплий. А січень стає дуже холодним. Окремі дні січня можуть бути холоднішими, ніж були досі.

Погода навесні також змінилася. Зазвичай квітень сухий, проте цього року у цей період дощів, а от травень був сухим – місяці помінялися місцями.

"Це не характерно для періоду з 2005 року. Ці процеси я поки що вважаю «викидами» у нашому кліматі. Але вони вказують, до чого наш клімат прямує", — пояснила експертка.

Приблизно з 1881 до 1911 року спостерігався період спаду літньої температури, далі, з 1912 по 1943 рік — підйом літньої температури. З 1944 по 1976 — знову фаза спаду, і з 1976 по теперішній час знову підйом.

За словами Мартазінової, особливо небезпечна ситуація з опадами, оскільки літо, особливо серпень, з кожним роком стає дедалі посушливішим і важливо вміти зберігати вологу в цей період.

Вона додала, що те, що відбувається, — дуже суворі процеси, які зупинитися не можуть. Адже вісь обертання Землі нахилена стосовно до площини екліптики на 23,5 градуси, і цей нахил змінюється від 21,5 ° до 24,5 ° і назад приблизно за 41 000 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...