• Головна
  • Скільки коштує 1 кг цукру в Дніпрі: як змінилася ціна за рік та чи здорожчає цей продукт
15:00, 2 жовтня 2023 р.

Скільки коштує 1 кг цукру в Дніпрі: як змінилася ціна за рік та чи здорожчає цей продукт

Скільки коштує 1 кг цукру в Дніпрі: як змінилася ціна за рік та чи здорожчає цей продукт

В Україні цього року цукрових буряків посіяли майже на 35% більше, ніж в минулому. Проте очікувати, що він подешевшає, не варто. Зараз його ціна в АТБ Дніпра складає - 34 грн за 1 кг, в аналогійний період 2022-го була - 31 грн. Тобто, в незалежності від чинників, він не дешевшає. Хіба що може трохи здорожчати.

Про це повідомляє сайт 056.

Сезон цукроваріння у розпалі, цей продукт просто "змітають" з полиць супермаркетів. І це один з небагатьох років, коли експерти кажуть: зараз підстав для суттєвого подорожчання цукру з нового урожаю немає. Змінити ситуацію може лише експорт.

"Проблема у тому, що на світовому ринку є дефіцит цукру. Індія, яка є одним з найбільших постачальників цукру, обмежила експорт, тож ціна на світовому ринку зростає. Це сприятливі умови для збільшення експорту цукру з України, відтак і це позначиться на внутрішній ціні в Україні. Але різкого зростання не буде", - розповів радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар".

Він констатував, що за попередніми прогнозами, з нового урожаю зможуть виготовити приблизно 1,6 млн тонн цукру. Внутрішнє споживання оцінюють приблизно у мільйон тонн. Тобто приблизно 600 тисяч тонн теоретично можна експортувати, якщо не буде обмежень як з боку України, і з боку країн ЄС. Як, з 5 червня до 15 вересня цього року уряд спочатку заборонив експорт цукру з України, а потім дозволив, але не більше 20 тис. тонн.

Також Стефанишин вважає, що вплив цін на енергоносії на ціни на цукор переоцінюють.

"Вартість енергоносіїв у вартості цукру – орієнтовно 15%. Тобто якщо дорожчають енергоносії, звичайно, зростає собівартість цукру, але є не пропорційно. Тобто якщо енергоносії подорожчали, скажімо, на 20%, і хтось каже, що і ціна на цукор має зрости на 20% – це дурниця", - пояснив експерт.

Нагадаємо, ми писали: цим на зиму в Україні варто запасатися вже зараз: список продуктів та предметів

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #сахар Днепр
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...