• Головна
  • Україна 1 жовтня вперше відзначає День захисників і захисниць: історія свята
15:30, 1 жовтня 2023 р.

Україна 1 жовтня вперше відзначає День захисників і захисниць: історія свята

Україна 1 жовтня вперше відзначає День захисників і захисниць: історія свята

1 жовтня, Україна вперше відзначили День захисників і захисниць у нову дату. Раніше це було 14 жовтня. Також у цей день святкують Покрову Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. Нині важливо вшанувати пам'ять тих, хто віддав життя за України й подякувати жінкам та чоловікам, які боронять нашу Батьківщину зараз.

Редакція 056 розкаже про це свято більш детально. 

О 09:00 відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання у пам’ять про загиблих захисників України. В цю хвилину вся країна спинилась.

Нині українці вшановують не лише сучасних оборонців, а й тих воїнів, які поклали своє життя за Україну ще у минулі століття.

Історія свята

До початку російсько-української війни на східній Україні державним було свято 23 лютого – День захисника Вітчизни. Ця урочистість дісталася нам з часів СРСР, а тому в процесі політики декомунізації було вирішено запровадити українську автентичну дату. 1 (14) жовтня виявилося майже ідеальним варіантом. Річ у тім, що саме на цей день припадає велике церковне свято Покрови, яка здавна вважалася захисницею українських козаків та воїнів.

Покрова оберігає й оборонців сьогодення. Разом з усіма українцями захисники просять Пресвяту Богородицю подарувати мир Україні та захистити її кордони від ворогів.

У цей день також справляють День Українського Козацтва. Тож офіційне свято, засноване у 2014 році, охоплює вшанування не лише сучасних захисників, а й тих воїнів, які поклали своє життя за Батьківщину ще у минулі століття.

Для українців ця дата – можливість вшанувати воїнів, які захищають незалежність та суверенітет рідної Батьківщини. Цього дня заведено згадувати не лише героїв сьогодення, які щодня боронять кордони нашої держави від країни-агресора, але й ветеранів Другої світової війни, наших предків козаків, які виборювали право на незалежність.День захисників і захисниць України – державне свято України, яке досі відзначали 14 жовтня, у свято Покрови Пресвятої Богородиці. Через реформу церковного календаря в Україні з 2023 року свято перенесли на 1 жовтня.

Що передувало?

У липні президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає перенесення дат святкування трьох державних свят: Різдва, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України.

Відтепер Різдво Христове святкуватиметься 25 грудня, натомість 7 січня виключили з переліку святкових і вихідних днів.

Окрім того:

  • 15 липня святкуватимуть День Української Державності (замість 28 липня), коли вшановують пам'ять державотворця Володимира Великого;
  • 1 жовтня відзначатимуть День захисників і захисниць України (замість 14 жовтня), пов'язаний з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Рід наш прекрасний духовністю. Наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона; всі творчі сили людини були спрямовані на зміцнення сім’ї, свого роду.
Оголошення
live comments feed...