• Головна
  • Незаконно виїхали за кордон: яке покарання чекатиме чоловіків і чи буде їх повернуто в Україну
16:00, 27 вересня 2023 р.

Незаконно виїхали за кордон: яке покарання чекатиме чоловіків і чи буде їх повернуто в Україну

Незаконно виїхали за кордон: яке покарання чекатиме чоловіків і чи буде їх повернуто в Україну

В Україні тривають перевірки ВЛК та МСЕК і упродовж трьох місяців має бути з’ясовано, чи справді їхні рішення щодо встановлення інвалідності та визнання непридатності до військової служби, ухвалені в період дії воєнного стану, були обґрунтованими.

Редакція 056 розбиралася, яке чекатиме покарання за незаконний виїзд за кордон.

Зазначимо, що 12 вересня президент України підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО «Про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України». Серед іншого, в документі передбачено перевірку всіх рішень військово-лікарських комісій (ВЛК) та медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) за останні півтора року.

В українському законодавстві передбачено покарання  за використання підробленого документа у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі до двох років.

Загалом використання фальшивих довідок військово-лікарської комісії є злочином, достатнім для проведення екстрадиції.

В ефірі національного телемарафону представник президента у Верховній Раді, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський заявив, що військовозобов’язаних чоловіків, які виїхали з України, купивши довідки у корумпованих посадовців військово-лікарської комісії (ВЛК), можуть повернути до України.

За його словами, для екстрадиції громадянина України з території інших країн необхідна юридична підстава, а саме зареєстроване кримінальне провадження, в якому певна особа набула статусу підозрюваного.

Видачі підлягають підозрювані на стадії досудового розслідування кримінального провадження та обвинувачені (засуджені) — під час судового розгляду або виконання вироку. Для застосування процедури екстрадиції необхідне дотримання низки процедурних вимог, установлених національним і міжнародним правом. Тобто, неможливо просто так звернутися до іншої країни із запитом про видачу особи.

Одним із прикладів гучного запиту про екстрадицію є справа Шарія. Ще в травні 2022 року Україна звернулася до Іспанії із запитом про екстрадицію Анатолія Шарія, але його й досі не повернули.

Такі приклади підтверджують, що процедура екстрадиції — це тривалий і складний процес.

Яка ж відповідальність чекає ухилянтів

В ефірі телемарафону речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив, що на військовозобов'язаних громадян України, які незаконно перетнули кордон під час дії воєнного стану, чекає відповідальність.

"Військовозобов’язані чоловіки продовжують здійснювати спроби незаконно перетнути кордон, хоча останнім часом таких спроб стало помітно менше, ніж на початку війни. Покинути країну намагаються як поза межами пунктів пропуску, так і через офіційні пункти, але в порушення процедур: наприклад, за підробними документами, або просто ховаючись в технічних порожнинах транспортних засобів", - зазначив він.

Більшість таких втікачів, за словами речника ДПСУ, прикордонникам вдається перехопити. А тим, хто таки зміг виїхати, загрожує відповідальність після повернення додому.

"Якщо ж хтось у незаконний спосіб все ж таки перетнув державний кордон, в подальшому, коли вони будуть повертатися, то вони також будуть притягнуті до відповідальності. Це не означає, що якщо людина здійснила таке порушення, вона в подальшому уникне відповідальності відповідно до законодавства України", - заявив Демченко.

Яке саме покарання загрожує таким втікачам, речник Держприкордонслужби не уточнив.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...