• Головна
  • Чи можна писати слово "росія" з маленької літери, - відповідь Нацкомісії зі стандартів державної мови
18:30, 20 вересня 2023 р.

Чи можна писати слово "росія" з маленької літери, - відповідь Нацкомісії зі стандартів державної мови

Чи можна писати слово "росія" з маленької літери, - відповідь Нацкомісії зі стандартів державної мови

Написання назв «російська федерація», «росія», «москва», «московія», «московське царство», «російська імперія»», «державна дума рф» тощо з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Національну комісію зі стандартів державної мови.

Таке рішення прийнято зважаючи на героїчну боротьбу Українського народу за Незалежність Української Держави, взявши до уваги звернення в соціальних мережах Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук про написання назви країни-агресора з малої букви. Національна комісія зі стандартів державної мови на засіданні 15 вересня (протокол № 83) обговорила це питання і з урахуванням офіційних листів від Інституту української мови НАН України (вх. № 1396/23 від 14.09.2023), Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України (вх № 1404/23 від 15.09.2023).

Напередодні відомий учитель та мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданок. Онлайн" пояснив, чи можна зараз писати слово "росія" з маленької літери. І підказав, чи є в українському правописі відповідне правило, яке це дозволяє.

"Воно звучить так: прізвища людей та імена, які вживають зневажливо, пишуть з малої літери. Наприклад, "гітлери", "путіни" ми можемо спокійно писати з малої літери, це відповідає вимогам чинного правопису. А щодо назви країни, цього немає в правописі, але за аналогією, зважаючи на ситуацію в країні, я вважаю, можна застосувати це правило і до неї", – сказав Авраменко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...