• Головна
  • В Україні зміняться ціни: які продукти здорожчають восени
17:00, 2 вересня 2023 р.

В Україні зміняться ціни: які продукти здорожчають восени

В Україні зміняться ціни: які продукти здорожчають восени

Вже на початку вересня експерти прогнозують, що восени в Україні зростуть ціни на продукти. На здорожчання вплинуть попит, експорт, а також збільшена вартість пального та електроенергії. 

Про це повідомляє редакція 056 з посиланням на заступника голови Всеукраїнської Аграрної Ради Дениса Марчука.

Денис Марчук прогнозує, що ріст ціни на овочі в Україні буде у межах 5-10%. Наразі ж, приміром, борщовий набір обійдеться на 60-65 грн. У деяких категоріях вартість порівняно з минулим сезон зменшилася на 35%. Причина здешевлення овочів - сезонний фактор і хороший врожай, кажуть експерти. Втім, свинина навпаки зросла у ціні - у середньому на 20 грн.

"Багато хто з товаровиробників з різних регіонів України почали переорієнтовувати своє виробництво - частково виділяти земельні наділи під вирощування овочів, бо зрозуміли, що попит буде. Як наслідок, цього сезону є досить хороший результат", наголошує Денис Марчук.

За словами експертів, продовольча інфляція на сьогодні складає близько 13 % - це маже вполовину менше, ніж торік. 

"Інфляція продовольча з 28% зимою опустилася до 13% в серпні, тобто в нас іде процес сповільнення інфляції. На сьогодні ціни ростуть повільніше, ніж це відбувалось у 2022 році. Це був рік великого стресу для економіки", - каже економічний експерт Олег Пендзин.

Експерти прогнозують, що восени трохи здорожчають овочі та фрукти, а також яйця. На вищу вартість молока вплине потреба в зберіганні сировини та готових продуктів через ймовірну нестабільність енергосистеми. На 5-15% додасть у вартості м'ясо. До нового врожаю, до листопада, на 2-3% зросте ціна на цукор.

Як повідомлялося, в Україні підвищать ціни на алкоголь. Відповідний проєкт готує Мінекономіки, який дозволить виробникам збільшити прибуток та виграти конкуренцію у контрафактних товарів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...