• Головна
  • Реанімація жінки на АЗС Дніпропетровщини: чому кожен може опинитися на її місці чи стати "суперполіцейським"
15:00, 17 серпня 2023 р.

Реанімація жінки на АЗС Дніпропетровщини: чому кожен може опинитися на її місці чи стати "суперполіцейським"

Реанімація жінки на АЗС Дніпропетровщини: чому кожен може опинитися на її місці чи стати "суперполіцейським"

В Кривому Розі на Дніпропетровщині поліцейський врятував жінку, якій стало зле на АЗС. У неї була клінічна смерть і саме правильна та вчасна допомога реабілітувала її. Це дуже важливе вміння, яке має бути у кожного, адже в такому місті, як Дніпро, приблизно 120 людей на місяць раптово помирають.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на пресслужбу поліції Дніпропетровської області.

Подія сталась вечері 8 серпня на одній з автозаправних станцій у Металургійному районі Кривого Рогу. Заступник начальника відділу реагування патрульної поліції Роман Дацко у цей час перебував у добовому наряді. Знаходячись біля автомобіля чоловік почув, як перехожі кличуть на поміч жінці, якій стало зле і вона втратила свідомість.

Поліцейський не розгубився та зреагував до приїзду медиків. Він зробив їй серцево-легеневу реанімацію.

Зараз жінка перебуває у лікарні. Зі слів медиків, дії поліцейського були дуже вчасні та врятували їй життя.

"Побачивши непритомну жінку, я одразу підбіг до неї. Почав першочергово перевіряти тиск, його вже не було. Жінка вже не дихала, тому я одразу почав робити серцево-легеневу реанімацію. Адже, час йшов на хвилини і я повинен був її врятувати. Після проведення невідкладних дій жінка прийшла до тями. Я був неймовірно щасливий, коли вона почала дихати", - поділився старший лейтенант поліції.

Важливість першої допомоги при втраті свідомості та як її правильно надавати

Частота раптової серцевої смерті, це коли на тлі повного здоров’я серце людини з якоїсь причини перестає ефективно працювати, складає, приблизно, 30 випадків на 1 млн населення на тиждень.

"Найчастішою причиною раптової серцевої смерті у дорослих є порушення серцевого ритму за типом фібриляції. Це коли серце «забуває», як правильно скорочуватись і кожне м’язове волокно рухається в своєму ритмі. Серце стає неефективним і перестає викидати кров в кровоносні русло. Починається клінічна смерть, яка триває в середньому, 3-5 хв. Якщо цей час згаяти і не почати надавати допомогу почне гинути головний мозок, спочатку кора, а потім інші структури. Врешті-решт настане біологічна смерть. Тому дуже важливо почати надавати допомогу якомога швидше", - розповіла сайту 056 анестезіологиня, інструкторка з домедичної допомоги тренінгового центру UniSafe, співзасновниця дніпровської ГО "Тактична Медична Допомога Україна" Тетяна Канчура.

Вона розповіла алгоритм надання невідкладної допомоги, яки освоїти може кожен:

1. Подбайте про власну безпеку. Якщо є час та можливість, варто одягнути рукавички і організувати безпечне місце надання допомоги.

2. Підійдіть до постраждалого і зробіть заяву рятівника. Скажіть людям, що вас оточують, що ви вмієте надавати допомогу і хочете допомогти цій людині.

3. Якщо людина впала на ваших очах, почніть з підйому ніг постраждалого під кутом приблизно 45* протягом 10-15 секунд. Можливо, людина просто знепритомніла.

4. Якщо підйом ніг не ефективний - викличте швидку самостійно або попросіть про це когось з оточуючих.

5. Перевірте дихання. Відкрийте рота постраждалого, натиснувши на підборіддя, і огляньте порожнину рота, якщо там є сторонні тіла дістаньте їх. Після цього виведіть верхню щелепу вверх за кутики і відкрийте рота. Дивіться на грудну клітку постраждалого протягом 10 секунд і рахуйте дихальні рухи. В нормі має бути 2-5 дихальних рухів за 10 секунд.

6. Якщо людина дихає. Покладіть її набік і будьте поряд до приїзду швидкої.

7. Якщо людина не дихає. Попросіть принести дефібрилятор, якщо він є десь поряд і починайте натискати на грудну клітку з частотою 100-120 разів на хвилину на глибину 5-6 см. Робіть це доки людина не почне дихати або поки не приїде швидка.

"Це короткий алгоритм надання невідкладної допомоги при втраті свідомості та клінічній смерті, він наведений для ознайомлення. Раджу читачам пройти курси з невідкладної допомоги у своєму місті і хай ці знання вам ніколи не знадобляться.

Також хотіла б віддати належне пану Роману за високий професіоналізм та врятоване життя, він гідний приклад для всіх нас!", - зазначила Канчура.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...